4 C
Tuzla
02.02.2023.

Šef Misije OSCE-a u BiH pozdravlja kandidatski status Bosne i Hercegovine koji je dodijelila Evropska unija

U svjetlu izjave Vijeća Evropske unije (EU) kojom se Bosni i Hercegovini dodjeljuje status zemlje kandidata, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Brian Aggeler dao je sljedeću izjavu:

“Dodjeljivanje Bosni i Hercegovini statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji je veoma dobrodošla prilika i važna prekretnica na putu zemlje ka evropskim integracijama. Čestitamo građanima i građankama Bosne i Hercegovine na ovom uspjehu.

Ovaj status, koji su dodijelile države članice EU, može poslužiti kao važan podsticaj za izabrane lidere da konkretno rade na prijeko potrebnim, dugo odlaganim i hitnim reformama.

Ove reforme uključuju, ali nisu ograničene na jačanje vladavine prava i dobrog upravljanja, zaštitu osnovnih prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala te poduzimanje pozitivnih poteza za jačanje međusobnog povjerenja, razumijevanja i poštovanja između zajednica.

Izabrani lideri Bosne i Hercegovine imaju ključnu priliku da sarađuju i stvore prosperitetnu, stabilnu i sigurnu zemlju. Radeći zajedno, izabrani zvaničnici mogu odvesti sve građane i građanke u budućnost sa boljim životnim standardom, što zauzvrat smanjuje njihov egzodus. Sada je vrijeme da ispunimo obećanja o boljoj budućnosti u interesu svih građana i građanki Bosne i Hercegovine.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini spremna je nastaviti blisku saradnju sa vlastima u BiH kako bi podržala ključne reformske procese u državi i pomogla Bosni i Hercegovini u postizanju njenih strateških ciljeva, u skladu sa principima i obavezama država članica OSCE-a.”

 

POSLJEDNJE DODANO