18 C
Tuzla
13.06.2024.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini u posjeti Srebrenici

Ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, danas je posjetio Srebrenicu, gdje se sastao sa ključnim lokalnim akterima.

U Memorijalnom centru Potočari, ambasador Aggeler odao je počast žrtvama genocida i položio cvijeće. Tokom sastanka sa pomoćnicom direktora Memorijalnog centra Potočari, Amrom Begić Fazlić, ambasador je istakao uvjerenje Misije, da žrtve genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine nikad ne smiju biti zaboravljene.

„Bilo je važno saznati više o planovima Centra u pogledu proširenja obima njegovih aktivnosti, uključujući tu i povezivanje sa sličnim ustanovama širom svijeta“, izjavio je ambasador Aggeler, izražavajući nadu u ostvarenje prilika za uspostavu saradnje u predstojećem periodu. „Ono što Centar radi, ima veliku vrijednost za sve generacije u BiH i izvan nje“, dodao je ambasador Aggeler.

Prilikom susreta sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem i zamjenikom načelnika Hamdijom Fejzićem, ambasador Aggeler razgovarao je o velikoj važnosti nastavka zalaganja za jačanje kohezije u zajednici i prevladavanje sigurnosnih izazova sa kojima se suočavaju i opština i njeni žitelji.

Ambasador Aggeler također se sastao sa liderima srpskih i bošnjačkih udruženja logoraša iz Bratunca sa kojima je razgovarao o započinjanju izgradnje naslijeđa pomirenja i povjerenja izvan područja Srebrenice.

„Vaša međusobna saradnja i zajedničke aktivnosti pokazale su vašu snagu i spremnost na konstruktivan angažman u opštini i široj zajednici“, zaključio je ambasador Aggeler.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nastavit će sarađivati  i pružati podršku opštinama i gradovima na cjelokupnoj teritoriji BiH, u cilju davanja doprinosa napretku zemlje u različitim sferama rada, važnim za živote svih njenih građana.

 

Vezane vijesti

TUZLA