6 C
Tuzla
14.04.2024.

Sigurnost građana u budućnosti prioritet Gorske služba spašavanja Tuzla

 

Poplave, požari, zemljotresi, klizišta  i druge neprilike sve su češći, a nerjetko takve situacije zahtjevaju I spašavanje i izvlačenje unesrećenih sa nespristupačnih terena. Redovne službe kao što su hitna pomoć civilna zaštita, vatrogasci i policija nisu obučeni za ovu vrstu spašavanja zbog čega je svaka takva intervencija rizik na sopstvenu odgovornost. Vođeni primjerima iz 2014. godine kada su našu zemlju pogodile velike poplave,  grupa volontera prošle godine je osnovala udruženje građana u okviru  kojeg je kasnije oformljena Gorska služba spašavanja stanicaTuzla.

“ Stavili smo se na raspolganje civilnoj zaštiti i onda smo rekli da ćemo mi napraviti gorsku službu po ugledu na federalnu gorsku službu koja je stacinonirana u Sarajevu i uz pomoć njih mi smo organizovali ovu gorsku služba kao što djeluje i danas dan” rekao je Edin Selvić, predsjednik Gorske službe spašavanja stanica Tuzla

Gorku službu spašavanja čine volonteri koji imaju želju  i satifakciju u tome da nekome spase život. Iz Gorske službe navode da su svi dobrodošli nebitno kojim poslovima da se bave.

“Tu sam jer volim da pomažem i jer sam vidjela tu priliku i sjajan tim ljudi koji razmišlja isto kako ja i da možemo pomoći nekome na volonterskoj osnovi i na kraju da  nas to ispunjava.” istakla je Neda Brković, članica Gorske službe spašavanja stanica Tuzla.

Međutim,  gorski spasioci ne mogu da budu svi koji čine gorsku službu nego je potrebno da prođu određene obuke odnosno kurseve.

Postoje tri kursa koji se mora proći da bi postali spasioci, a to je ljetni, zimski i kurs prve pomoći.  Nakon toga kada se sva tri kursa završe mora se odraditi pripravnički od dvije godine te položiti testiranje i tek onda se postaje spasilac.” dodao je Edin Selvić, predsjednik Gorske službe spašavanja stanica Tuzla.

Pored ovih obaveznih kurseva u gorskoj službi Tuzla, najavljuju da će raditi  i na osposbljavanju tzv instruktora.

“Mi imamo intenciju da osposobimo i takve ljude, na kraju da postanemo organizacija koja će unutar svoje ogranizacije i van nje piriti svoje znanje i na druge organizacije i službe koje iskažu potrebu za time” rekao je Suljo Osmanović, sekretar Gorske službe spašavanja stanica Tuzla.

Pored ostalih, aktivnosti su bile usmjerene na pronalaženje prostora, a zahvaljujući saglasnosti etažnih vlasnika u zgradi koja se nalazi u ulici Rudarska 71. dobili su poslovni prostor kojeg trenutno uređuju za svoje potrebe.

Nadati se da njihova pomoć neće biti potrebna, ali dobro je znati da je oformljena služba koja će pomoći unesrećenim građanima i onda  kada sve druge službe nisu u mogućnosti.

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA