15.5 C
Tuzla
22.05.2022.

Sporazum Ministarstva i Ekonomskog fakulteta: Do kraja godine izrada Strategije razvoja turizma TK

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona potpisalo je Sporazum sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Tuzli. On podrazumijeva da će do kraja godine ovaj fakultet, za potrebe Ministarstva izraditi Strategiju razvoja turizma, koji će biti prezentovan Vladi i javnosti. Kanton do sada nije imao ovakav dokument.

Tuzlanski kanton do sada nije imao Strategiju razvoja turizma, kao zvanični dokument koji bi obuhvatio plan aktivnosti za razvoj ove grane. Kanton se ima čime pohvaliti, posebno kada je u pitanju potencijal i turističke destinacije aktuelne u vrijeme ljeta. Cilj je izraditi Strategiju do kraja godine, a što bi trebali učiniti predstavnici Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, zbog čega je i potpisan Sporazum.

”Iako je mandat nas političara veoma kratak, smatram da možemo u ovoj godini izraditi ovaj dokument, prezentovati Vladi i Skupštini, usvojiti i potvrditi i da imamo okvir u narednom periodu kojim ćemo se kretati i vidjeti gdje želimo da turizam bude u TK”, ističe Mustafa Šakić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Izrada Strategije razvoja turizma koštat će 50 hiljada KM. Iz Ekonomskog fakulteta navode da bi to trebalo biti završeno do kraja godine, moguće i prije, kako bi dokument bio prezentovan Ministarstvu i Vladi. Fakultet razvija studijske programe iz oblasti turizma, pa će u izradi Strategije učestvovati i studenti, ali i ostali akteri koji rade u ovoj oblasti.

”Taj dokument je ustvari samo jedan početak priče i smjernica na koji način će se razvijati turizam na području TK, jer znamo da je turistička djelatnost jedna od brzorastućih djelatnosti, jedna od temeljnih djelatnosti na osnovu kojima se može zasnivati ekonomski razvoj našeg kantona”, kaže prof. dr. Meldina Kokorović Jukan, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Kada bude izrađena Strategija, bit će poznato koliko je sredstava potrebno za njenu provedbu, te koje aktivnosti će podrazumijevati u narednih pet godina, a sve u cilju bržeg razvoja turizma, što je šansa za razvoj privrede i samog kantona.

POSLJEDNJE DODANO