13 C
Tuzla
23.02.2024.

TK bogat mnogim turističkim atrakcijama: Šta sve vrijedi posjetiti?

Cijela naša domovina, pa tako i Tuzlanski kanton svojevrsna je raskrsnica civilizacija. Neka mjesta su raskošna i glamurozna, dok su druga opet jednostavna i oskudna. Svaka lijepa na svoj način. I dok razmišljate gdje provesti vaš godišnji odmor, možda niste ni svjesni da vas samo nekoliko kilometara od vašeg doma dijeli od mnogih rezervoara prirodnih ljepota. U srcu našeg kantona nalazi se mnogo nacionalnih spomenika, raznih starina, prirodnih ali i onih vještačkih bogatstava. Uz najmanju izloženost riziku od zaraze korona virusom, možete provesti nezaboravne trenutke u prirodi, vrlo povoljno i pristupačno.

Ono što preporučujemo je naše kulturno-historijsko naslijeđe, prilika je da se obiđu stari gradovi: Sredbrenik, Gradačac, Gračanica. Pregršt je destinacija, potencijala, gotovih turističkih proizvoda koji se mogu posjetiti. Prepoznatljivo za naš kanton su i spcifične vrste turizna, npr banovićki Ćiro. Imali smo već posjete iz Zenice, Sarajeva” – kazao je Miralem Meškovič, direktor Turističke zajednice TK.

Tuzlanski kanton prepoznatljiv je i po planinama koje ga okružuju, a koje su idelane u ljetnim danima za one koji nisu ljubitelji ljeta i boravka na kupalištima. Sama država Bosna i Hercegovina prepoznala je važnost Konjuha i njegovih potencijala, pa je Konjuh proglašen i kao zaštićeni Pejzaž, što daje i sigurnost pri posjeti ovom rezervoaru prirode.

Sijaset je turističkih objekata i potencijala koje nudi Konjuh. Čuvena Djevojačka pećina, Bebravska pećina, rijeka Drinjača, Zlača, prepoznatljiv su turistički potencijal i destinacija gdje se može odmoriti i uživati” – naglašava direktor Turističke zajednice TK.

Osim toga postoje i prekrasne planinarske staze i tri planiraska doma, koja vrijedi posjetiti. Turisti na Konjuhu mogu ostati duže vrijeme, kako bi obišli svih osam hiljada hektara površine koja obiluje prirodnim bogatsvima. Određen broj smještajnih kapaciteta dostupan je na Konjuhu, po vrlo pristupačnim i niskim cijenama. Osim toga bezbroj je i ruralnih destinacija koje obiluju gastronomskom ponudom. Sve su to vrijednosti koje se moraju upakovati u turističke proizvode i plasirati na tržište. Budući da je i ljeto u punom jeku, i da nas vrijeme sve više koristi, svoja vrata otvorila su i Panonska jezera, jedna od najatraktivnijih, najpoznatijih i najposjećenijih destinacija na području našeg kantona. Ali ne treba zaboraviti ni druge destinacije…


“Od jezera Sniježnice u Teočaku, Hazne Vidare u Gradačcu, Modrac koji pruža bezbroj mogućnosti i relaksacije, Bašigovačko jezero u Živinicama… Ovo je prilika za poziv svima nama da koristimo domaće” – ističe Mešković.

Kažu da u Bosni vrijeme sporije teče. Zagledajte se u spomenike, natpise na zidovima kuća i ponekad podignite pogled, jer tamo se nekad kriju zanimljivi detalji. Prođite naizgled neuglednim uličicama, obiđite pijace i buvljake, udahnite taj duh punim plućima. I svi koji dođu i posjete Tuzlanski kanton, nekad se tu opet vrate. Očaraju ih  krajolici i prizori,  zvukovi i mirisi, situacije i ljudi. Rado sa sobom ponesu neku sitnicu, suvenir, dosta fotografija i mnoštvo utisaka i doživljaja. Ali sve u nadi da će ponovo doći tu.

 

Vezane vijesti

TUZLA