16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

Turković – Ji Ping: 50.000 vakcina iz Kine stiže do kraja aprila

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je razgovarala sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Pingom.

Ambasador Ping je upoznao ministricu Turković da će transport 50.000 doza vakcina, koje je Narodna Republika Kina donirala Bosni i Hercegovini, započeti 24. aprila, te da će u našu zemlju stići do kraja ovog mjeseca. Dodao je da će obaviti razgovore i sa predstavnicima nadležnih institucija u našoj zemlji, kako bi bili dogovoreni detalji oko isporuke i primopredaje vakcina, saopćeno je iz MVP-a.

Ministrica Turković je izrazila zahvalnost Narodnoj Republici Kini za značajnu donaciju vakcina, te naglasila da građani naše zemlje duboko cijene kontinuiranu pomoć u borbi protiv pandemije.

Tokom sastanka je istaknuto da je također ostvaren napredak kada je u pitanju komercijalna nabavka vakcina iz Kine, te da se isporuke za našu zemlju očekuju u narednim sedmicama.

Ministrica Turković i ambasador Ping su razgovarali i o izazovima i posljedicama s kojima se suočavaju dvije zemlje u vrijeme pandemije, te je posebna važnost posvećena ekonomskom oporavku i investicijama, posebno u sektorima koji su najviše pogođeni pandemijom, navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

TUZLA