16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

Turković na konferenciji ministara vanjskih poslova učesnica Berlinskog procesa

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković učestvovala je danas na konferenciji ministara vanjskih poslova država učesnica Berlinskog procesa.

Na konferenciji su učestvovali i predstavnici Evropske unije te regionalnih inicijativa. Tokom razgovora istaknuta je važnost inicijative, te je učvršćena evropska perspektiva svih država zapadnog Balkana.

Ministrica Turković je, između ostalog, naglasila da je Berlinski proces prepoznat kao vrlo važan doprinos evropskom putu BiH i država cijele regije. Posebno se zahvalila Njemačkoj kao inicijatoru procesa.

„Perspektiva članstva u Evropskoj uniji ostaje glavni pokretač političkih i društvenih reformi u regiji. Za nas, taj proces nema alternativu. Naravno, države regije imaju još mnogo posla, uključujući unapređenje efikasnosti uprave te jačanje državnih institucija i regionalne saradnje, ali mi smo odlučni da nastavimo tim putem“, navela je, između ostalog, Turković.

Ona se založila za što brži napredak država u procesu integracija, te jačanje veza kako bismo se bolje suočili sa zajedničkim izazovima poput borbe protiv posljedica pandemije, ilegalnih migracija, pitanja sigurnosti i vanjskih utjecaja. Kako je navela, institucije BiH, ali i građane ohrabruje svaki jasan signal Evropske unije kojim se potvrđuje zajednička budućnost, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA