20 C
Tuzla
28.02.2024.

U 2020. godini objavljeno osam posto više javnih nabavki bankarskih usluga

Prema podacima agencije Briefing za praćenje i analizu tendera, u 2020. godini objavljeno je osam posto više javnih nabavki bankarskih usluga u odnosu na prethodnu godinu. Tokom 2020. godine za nabavku bankarskih usluga objavljena su ukupno 202 tendera.

– Institucije su u 2020. godini najčešće nabavljale usluge kratkoročnog i dugoročnog kreditnog zaduženja za investicije ali i usluge prekoračenja na računu za servisiranje tekućeg poslovanja. Objavljene su i nabavke za vođenje transakcijskih računa naručitelja i plasman kredita za subvencije putem komercijalnih banaka – istakao je direktor agencije Briefing Tarik Džaferović.

Usluge osiguranja u prethodnoj godini su nabavljale u 527 raspisanih tendera, što je za osam posto manje u odnosu na 2019. godinu. Najviše objava tendera odnosi se na osiguranje službenih vozila, potom na osiguranje uposlenika i osiguranje imovine, saopćeno je iz agencije Briefing BiH.

Od ukupnog broja objava, u 2020. godini za bankarske i usluge osiguranja Federacija BiH je objavila 55 posto, Republika Srpska 41 posto, a Brčko Distrikt četiri posto javnih nabavki.

Vezane vijesti

TUZLA