15.5 C
Tuzla
26.05.2024.

U naredna tri dana u Tuzli Međunarodni Podunavski psihijatrijski simpozij

Užurbano, prezahtjevno i stresno vrijeme u kome živimo karakteriše, između ostalog, povećanje broja već poznatih psihičkih poremećaja, ali i pojavu novih psihijatrijskih bolesti koje se vezuju za ovisnosti.

S obzirom na to da novonastale bolesti zahtijevaju preciznu dijagnostiku, u Tuzli se od 28. do 30. oktobra održava Međunarodni 30. Podunavski psihijatrijski simpozij. Tema simpozija je Međunarodna klasifikacija bolesti i uzroka smrti 11 revizija u kontekstu kreativne farmakoterapije u psihijatriji.

U sklopu ovog simpozija promovisati ćemo ovu knjigu koju smo mi psihijatri uradili i to onaj dio koji se odnosi na psihijatrijske bolesti i koju smo preveli na bosanski jezik. Očekujemo da se to proširi i na ostale grane medicine. Nakon toga ćemo razgovarati kako ovu klasifikaciju primijeniti u praksi i kako farmakoterapiju prilagoditi onome što nam donosi ova klasifikacija”, kazao je prof. dr. Izet Pajević, predsjednik Organizacionog odbora.

Kao osnovni alat u svakodnevnom radu zdravstvenih radnika u narednih 30 godina knjiga Uvod u klasifikaciju psihijatrijskih poremećaja 11 revizija od januara ove godine obavezujuća je u primjeni zdravstvenih radnika. U narednom periodu očekuje se da će je i akademska zajednica prevesti i službeno objaviti u našoj državi na sva tri konstitutivna jezika.

Kreativnost u farmakoterapiji je bitna ako je oslonjena na samog pacijenta. Ono što će se kroz ovaj kongres provlačiti kroz čitav niz predavanja jeste da mi ispred sebe imamo pacijenta a ne bolest, jer mi često liječimo bolest a ne tretiramo pacijenta”, istakao je prof. dr. Osman Sinanović, specijalista neuropsihijatrije.

Ova knjiga će od prvog januara sljedeće godine u cijelom svijetu biti način kako se raspoznaju bolesti u cijeloj medicini a mi smo izdvojili ovaj dio koji se nas tiče”, dodaje prof. dr. Mevludin Hasanović, neuropsihijatar.

Trodnevni simpozij organizuje Podunavska Psihijatrijska Asocijacija u saradnji sa Međunarodnom akademijom nauka i umjetnosti u BiH, UKC Tuzla, Medicinskim fakultetom Univerziteta u Tuzli i udruženjima psihijatara iz BiH i Hrvatske. Pored brojnih predavanja koja će biti održana na Međunarodnom 30. simpoziju, bit će održana i edukacija i škola mladih kadrova.

Ali će se održati i ono čemu UKC pridaje značaj kroz edukaciju i školu mladih kadrova kroz školu kreativne psihofarmakoterapije”, rekao je prof. dr. Ervin Alibegović, pomoćnik direktora za nastavu i naučno-istraživački rad.

Predavanja na Međunarodnom 30. Podunavski psihijatrijski simpoziju održat će se u petak i subotu na engleskom jeziku, dok će u nedjelju biti na bosanskom jeziku. Također, svim zainteresovanim bit će omogućeno i online praćenje predavanja.

Vezane vijesti

TUZLA