15 C
Tuzla
13.06.2024.

Poznati kandidati za ovogodišnju nagradu za dječiju knjigu ‘Mali princ’

Selektori za izbor najbolje knjige objavljene u regiji protekle godine obavili su posao i poznate su sve knjige nominirane za najznačajnije regionalno priznanje za dječiju knjigu. Dobitnik regionalne nagrade “Mali princ” bit će poznat na završnoj večeri Međunarodnog dječijeg festivala “Vezeni most”, koja će biti održana u Tuzli 18. oktobra ove godine.

Nominirani pisci iz Bosne i Hercegovine su Elvira Helać Mekić: “Mačak vegetarijanac i žaba u štiklama” i Edina Šarić: “Primarijus somatopedikus”, Lijepa riječ Tuzla. Selektorica je dr. Vildana Pečenković.

Nominirani iz Crne Gore su: Aleksandar Obradović: “Zov vode” i Velimir Ralević: “Pjesmaste priče”. Selektor je dr. Draško Došljak.

Nominirani iz Hrvatske su Jasminka Tihi-Stepanić: “Dan kad sam ubrala cvijet”, Naklada Ljevak, Zagreb 2023. i Morea Baničević: “Izgubljeni gospodin Kovač”, Naklada Ljevak, Zagreb, 2024.. Selektorica je Andrijana Kos Lajtman.

Iz Srbije su nominirani Branko Stevanović: “Blago nama sa životinjama”, Laguna 2023. i Aleksandar Kocić: “Poštovani ćika Duško”, Vuk Karadžić, 2023.. Selektorica je dr. Danica V. Stolić.

Za nagradu “Mali princ” najznačajnije priznanje za dječiju knjigu u regionu, svake godine konkurišu svi novi naslovi koji su objavljeni u prethodnoj godini. Selektori iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije biraju svako po dvije najbolje knjige iz cjelokupne produkcije svojih zemalja u prethodnoj godini. Osam knjiga svake godine ravnopravno učestvuje u konkurenciji za nagradu “Mali princ”, koja se svake godine dodjeljuje na završnoj festivalskoj priredbi.

Vezane vijesti

TUZLA