5 C
Tuzla
02.10.2023.

U novoj epizodi podcasta o Tuzli “oživljavamo” tuzlanski “Skok preko kože”

U sedmici kada smo obilježili 21. decembar- Dan rudara, za sve one koji su direktno ili indirektno vezani za rudarstvo i rudarsku tradiciju, odlučili smo producirati tematsku epizodu podcasta o Tuzli. Ovoga petka od 15 sati na YouTube kanalu RTV Slon premijerno gledajte priču o “Skoku preko kože”. Moramo priznati da je nam je ova epizoda probudila posebne emocije ali i da se naše ekipa odlično zabavila družeći se sa sagovornicima epizode koji su nam dočarali anegdote sa ranijih “Skokova preko kože”, pa predlažemo da u fotogaleriji pogledate i dio atmosfere sa snimanja.

Iz opisa epizode izdvajamo

Tuzla je oduvijek bila vezana za rudarstvo. Husinska buna – događaj iz prošlosti i dan danas iako je od njega prošlo 101 godina- ponos je našeg kraja. Husinska buna, bio je oružani otpor rudara rudnika Kreke protiv nasilja organa državne vlasti tokom generalnog štrajka rudara Bosne i Hercegovine, od 21. do 28. decembra 1920. godine, nazvan po rudarskom selu Husinu kod Tuzle. Premda je štrajk izbio zbog vladinog kršenja sporazuma o visini nadnica, koji je ona sama potpisala, proglašen je subverzijom. Optuženi rudari branili su se da su se jedino borili za radnička prava te da nije bilo nikakvog elementa ustanka protiv države. U generalnom štrajku sudjelovalo je oko 7.000 radnika, a vodila ga je Komunistička partija preko Saveza rudara, na čelu s Mitrom Trifunovićem Učom. Ponosno u Tuzli stoje i spomenici Husinskom rudaru- neznanom- ali jednako važnom svakom.  Obilježilo je rudarstvo  razvoj grada i ljudi, oblikovalo je našu fizionomiju i morfologiju, pa u nekoliko i razvoj obrazovanja i visoko školskih ustanova u samoj Tuzli ali i razvoj kulture i sporta. Rudarstvo nas je odredilo zauvijek. I nigdje se toliko ponosno kao u Tuzli ne obilježava Dan rudara. I mi ćemo ga u podcastu o Tuzli, obilježiti na poseban način- tvrdoglavo i ponosno. U 40. redovnoj epizodi podcasta „Tuzla calling“ oživljavamo tradicionalnu manifestaciju koja je spoj obrazovanja, kulture, sporta i privrede – SKOK PREKO KOŽE! Priču nam donose profesor sa RGGF-a Tihomir Knežiček i Esad Hadžić- nekadašnji učesnik “Skoka preko kože”. 

Dok sa nestrpljenjem čekamo novu priču evo prilike da se prisjetimo kako je bilo na 43. Susretima Krečana.

Dočekali smo: Idemo na 43. susrete Krečana - Tuzla calling - Podcast

Podsjećamo vas, sve naše ranije epizode možete gledati na našem YouTube kanalu- pojedinačno ili kao playlistu, slušati na soundcloud nalogu RTV Slon ili na našim društvenim mrežama. Pozivamo vas da nam se pridružite, a ukoliko vam se sviđaju naši sadržaji biti ćemo sretni ako ih lajkate, dijelite ili preporučite vašim prijateljima. Ukoliko imate zanimljivu priču o Tuzli – pišite nam, rado ćemo je ispričati. 

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO