0.5 C
Tuzla
07.12.2023.

U OKOC Tušanj organizovano darivanje krvi: desetine mladih se odazvalo akciji

Doza krvi koja se dobije od jednog donatora može spasiti nekoliko života. Želja da na ovakav način pomogne nekome, dovela je danas Kenana Mujkanovića iz Brčkog u Tuzlu gdje je u Omladinskom kulturno-obrazovnom centru Tušanj organizovana akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

“Naš efendija Asmir nas je organizovao da dođemo dati krv. Ja mislim da je to dobro djelo i da možemo pomoći nekome s tim našim djelom. Više puta dajem. Davao sam u Brčkom evo sad smo ovdje prvi put u Tuzli da dajemo”, izjavio je Kenan Mujkanović.  

Donator mora ispunjavati određene uslove da bi darovao krv koji se, prije svega, tiču očuvanja njegovog zdravlja. Upravo zbog toga, prije samog darivanja uzimaju se  podaci o zdravstvenom stanju potencijalnog donatora i njegove porodice a poslije toga se iz manje doze krvi provjerava detaljnija zdravstvena slika. Sada je zbog pandemije procedura malo složenija jer donatori popunjavaju i anketni upitnik za trijažu. No i pored toga, odziv na današnjoj akciji ipak je bio veliki. Za Muameru Omeragić ovaj čin ima veliku vrijednost.

“Daje ti taj neki osjećaj potpunosti, da si nekom pomogao, jednostavno lijepo se ispunjeno osjećaš. Redovno se odazivam kad god mogu jer potrebno je da prođu 4 mjeseca za žene i 3 mjeseca za muškarce kako bi se ponovo dala krv i čim se ukaže prilika i prođe taj određeni period odazivam se”, kazala je Muamera Omeragić. 

Današnju akciju organizovala je Mreža mladih Muftijstva tuzlanskog, uz podršku Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Poliklinikom za transfuziologiju UKC-a Tuzla.  

“Islamska zajednica prakticira da više puta u toku godine organizira jednu takvu akciju da mladi ljudi ali i uopće naše džematlije na čelu sa svojim imamima daruju krv tako da postoje rezerve tog sredstva koje može da život znači u našim zdravstvenim ustanovama”, objasnio je Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski. 

Ibrahim ef. Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH zahvalio se mladima koji su danas darovali krv i pokazali društvenu odgovornost.

“Želimo im se zahvaliti na njihovoj solidarnosti i humanosti, prije svega darivanja krvi. Na taj način spašavamo živote. A princip naše vjere islama je da ko pomogne da se spasi jedan život, kao da je spasio cijeli svijet”, kazao je efendija Malanović. 

Pomaganjem drugima, donator pomaže i sebi, tvrde doktori. On na taj način provjerava svoje zdravlje, testira se na krvno prenosive bolesti te provjerava krvnu sliku. Osim toga, redovno darivanje krvi povezano je i sa manjim rizikom od infarkta a sve ovo upotpunjuje osjećaj zadovoljstva i većeg samopoštvanja.

Vezane vijesti

TUZLA