U Sloveniji 45 preminulih, 1.772 novozaraženih

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 1.772 nove zaraze korona virusom, a umrlo je još 45 oboljelih od posljedica covida-19, objavila je u srijedu slovenska vlada koja će tijekom dana razmotriti moguće ublažavanje postojećih mjera.

Obavljeno je 6.604 testiranja, a zabilježene je 1.771 slučaj zaraze, uz udio pozitivnih testova od 26,8 posto, što je povoljnije u odnosu na prethodni dan kad je bilo 2429 novoinficiranih uz svaki treći pozitivan test, te čak 57 umrlih.

Prema novim danas objavljenim službenim podacima vlade, u bolnicama je 1.289 oboljelih od covida 19, četiri manje nego dan ranije, a od toga je od čega 198 težih pacijenata na intenzivnim odjelima, prenosi Hina.

Od početka epidemije u Sloveniji je potvrđeno ukupno 81.338 zaraza novim koronavirusom, a od toga je trenutno aktivnih slučajeva zaraze 20.277, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Četrnaestodnevna incidencija bolesti na 100.000 stanovnika iznosi 967, a s novim smrtnim slučajevima zabilježenim u zadnja 24 sata ukupan broj preminulih od početka epidemije popeo se na 1.592.

Epidemiolozi još ne preporučuju šire popuštanje mjera

Slovenska vlada popodne će na sjednici odlučivati o protuepidemijskim mjerama koje su na snazi već pet tjedana i mogućem popuštanju nekih mjera, no epidemiolozi i ministar zdravstva Tomaž Gantar izjavili su jučer da nikakvo šire popuštanje ne bi preporučili u situaciji s covidom-19 koja je još teška.

Mediji javljaju da će škole vjerojatno ostati zatvorene i na on-line nastavi i idući tjedan, no da se razmišlja o mogućem “otvaranju” nekih uslužnih djelatnosti koje ne predstavljaju velik rizik za nove zaraze. Ovaj se tjedan razmišljalo i o mogućem otvaranju općina s obzirom na mjeru zabrane napuštanja općine stanovanja, osim zbog opravdanih razloga kao što su odlazak na posao i povratak kući i slične nužne radnje.

Gantar je izjavio da je izuzetno rezerviran prema popuštanju u sadašnjem trenutku zbog preopterećenosti bolnica covid bolesnicima i nedostatka “rezervi” postelja i medicinskih postelja.

Voditeljica vladinog tima za covid-19 Bojana Beović kazala je medijima da bi neko opsežnije otvaranje moglo izazvati skokovit rast širenja virusa i ponovno zatvaranje još prije Božića.