7.8 C
Tuzla
03.03.2024.

U Sloveniji formalni kraj epidemije, ali mnogi nezadovoljni što mjere ostaju

U Sloveniji je srijeda prvi dan nakon ukidanja epidemije covida-19, no dosadašnje zaštitne mjere i restrikcije ostaju kao da se ništa nije promijenilo čime nisu zadovoljne mnoge uslužne djelatnosti.

Među nezadovoljnima su ugostitelji koji traže da se ukine uvjet po kojemu u unutrašnjost lokala mogu samo gosti koji ispunjavaju tzv. PCT uvjet, dakle oni koji su preboljeli covid, oni koji su cijepljeni i osobe s negativnim testom, a smetaju ih i neki drugi uvjeti za poslovanje.

Vladu su preko svog udruženja pozvali da im omogući rentabilno poslovanje, što sada zbog “neživotnih” propisa nemaju jer su gostionice poluprazne i rade s pola kapaciteta.

“Neka se odmah ukine uvjet razdvajanja stolova na najmanje tri metra, te PCT uvjet za boravak u unutrašnjim prostorijama”, naveli su u pismenom apelu upućenom vladi i epidemiolozima, prenosi Hina.

Uz to, traže da im se omogući poslovanje i nakon 22 sata i upozoravaju da postaju nekonkurentni u odnosu na susjedne zemlje s blažim propisima.

“U Hrvatskoj nema PCT uvjeta za ulaz u unutrašnjost lokala, kao ni u turističke objekte, pa se ovako slovenski gosti zapravo tjeraju u Hrvatsku”, opaska je koju su naveli u obraćanju vladi.

Slične primjedbe vladi ističu i druge uslužne djelatnosti, pa su frizeri vladu pozvali da odmah ukine propis o osiguranu najmanje deset kvadratnih metara za stranku.

Upozorili su također da je kod njihovih hrvatskih kolega drukčije jer im je propisana samo obvezna fizička distanca od 1,5 metra među mušterijama, a u talijanskim frizerskim salonima samo jedan metar udaljenosti od frizera do frizera.

Nelogična im je i potreba fizičke distance kada u salone dođu članovi iste obitelji, te potreba da se za njih osigura 20 četvornih metara prostora.

Slične primjedbe na vladine propise nakon formalnog kraja epidemije imaju i pedikeri koji upozoravaju da se ovako samo jača rad na crno u Sloveniji.

Vezane vijesti

TUZLA