10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

U Sloveniji proglašen kraj epidemije, ali ne i mjera

Stanje epidemije zbog covida-19, koje je u drugom valu u Sloveniji proglašeno 18. oktobra prošle godine, više se neće produžavati, izjavio je u utorak Franc Vindišar, državni tajnik u ministarstvu zdravstva.

Budući da je Slovenija prema kriterijima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) još nije u sigurnoj “zelenoj” zoni, zaštitne maske u zatvorenim prostorima, dezinfekcija ruku, distanca i neke druge mjere i dalje ostaju na snazi, a prisustvovanje nekim događajima u skupini moguće je i dalje samo cijepljenima, onima koji su covid preboljeli ili ljudima sa svježim negativnim testom.

U slovenskim bolnicama je po zadnjim podacima 122 covid pozitivnih pacijenata, najmanji broj nakon 7. oktobra, a vladin stručni tim i dalje će jednom sedmično razmatrati epidemiološku situaciju i ovisno od stanje predlagati preporuke vezane za Covid.

“Molim sve da i dalje poštuju sve preporuke. Sve mjere ostaju na snazi dok ih vlada ne ukine ili ne produži vrijeme njihova trajanje”, kazao je Vindišar.

Pozvao je sve ljude da se cijepe, što je najbolji način da dođe do željene masovnije zaštite od bolesti, rekavši da je sada u zemlji dovoljno cjepiva.

“Iza nas je teških godinu i pol dana. Epidemija nas je postavila pred mnoge kušnje. Suradnjom i solidarnošću ćemo ih prevladati, ali još nismo prošli ciljnu liniju”, kazao je Vindišar, prenosi Hina.

Vezane vijesti

TUZLA