12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

U Srbiji počela proizvodnja ruskog cjepiva Sputnjik V

Na Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak u Beogradu pokrenuta je proizvodnja ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnjik V, priopćio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI), a prenosi portal nova.rs.

– Srbija je postala prva država u južnoj Europi koja će proizvoditi Sputnjik V, a proizvodnja u toj zemlji je u skladu s najstrožijim standardima – navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako će u narednoj fazi biti omogućen izvoz ovih cjepiva iz Srbije u druge države regije.

– U skladu s dogovorima koji su postignuti između Ruskog fonda za direktne investicije i Instituta Torlak u Srbiji u kratkom je roku uspješno pokrenuta proizvodnja cjepiva Sputnjik V, a Srbija je prva europska država koja je počela proizvoditi rusko cjepivo – izjavio je direktor ruskog fonda Kiril Dmitrijev.

Ovu informaciju potvrdio je na Twitteru i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović.

– Danas je u prisustvu stručnjaka iz Ruskog fonda direktnih investicija Vlade Rusije i ruske farmaceutske kompanije Generijum u Institutu Torlaku izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza cjepiva. Od 20. svibnja kreće proizvodnja – napisao je Popović.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA