10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

U Tuzli identifikovane tri žrtve proteklog rata

U prostorijama Podrinje identifikacionog centra u Tuzli danas su zvanično identifikovane tri žrtve proteklog rata. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti  koje su ubijene u ljeto 1995. godine, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama na području Zvornika i Srebrenice.

Tako je danas identifikovan Zaim (Muje) Hasanović, rođen 1968. godine u Cerskoj kod Vlasenice. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika.

Porodica je danas identifikovala i Asima (Husejn) Nukića rođenog 1971. godine u Cerskoj kod Vlasenice. Dijelovi njegovog skeleta su također pronađeni u masovnoj grobnici Liplje.

Potvrđen je identitet i Azmira (Aziz) Osmanovića koji je rođen 1979. godine u Ljeskoviku. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni prije dvije godine na lokalitetu Poljanci kod Srebrenice.

Identitet žrtava koji je najprije utvrđen uz pomoć DNK analize, danas su zvanično potvrdili i članovi njihovih porodica.

Porodice ove tri žrtve, nakon današnje identifikacije, dale su saglasnost za njihov ukop ove godine na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

 

Vezane vijesti

TUZLA