16.7 C
Tuzla
06.07.2022.

U Tuzli održana panel diskusija o dekarbonizaciji: Kako smanjiti aerozagađenje?

UNDP u Bosni i Hercegovini i Delegacija Evropske unije organizovali su u Tuzli panel diskusiju ”Koraci koji će dekarbonizaciju učiniti održivim izborom”. Tuzla je dobar primjer kako se u posljednje vrijeme smanjuje emisije CO2, a govora je bilo i o planovima naše zemlje u ovom procesu.

Tuzla je u posljednjih 20 godina smanjila onečišćenje za više od 30 posto, moglo se čuti na panel diskusiji. U tom periodu je Grad Tuzla prešao dalek put, a zahvaljujući podršci Evropske unije, UNDP-a i nevladinog sektora, uspjeli su u zacrtanom cilju. Gradonačelnik Jasmin Imamović kaže da je Tuzla 2001. godine imala mrežu daljinskog grijanja manju od kilometar, a sada je to više od dva. Površina koja se tada zagrijavala putem daljinskog grijanja je bila manja od milion kvadrata, a sada je ona dva miliona.

”2010. godine sam potpisao sporazum gradonačelnika Evrope da ćemo do 2020. smanjiti emisiju CO2 za 20 posto. Mi smo je smanjili za 33 posto. Naš naredni cilj je 40 posto što prije. Multidisciplinarno smo pristupili i dekarbonizaciji i borbi protiv aerozagađenja”, navodi Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Smanjenju aerozagađena uveliko doprinose i mjere koje Grad provodi, a odnose se na podršku u nabavci peći na pelet, ugradnji podstanica, te nabavci toplotnih pumpi.

”Po našim poticajima iz prošle godine i ove, prestat će da se koristi hiljadu ložišta na ugalj i naftu. To je isto veliki korak, jer dobijamo na novcu i vremenu”, kaže Imamović.

Na procesu dekarbonizacije mnogo radi i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Kako navode iz ove institucije, naša zemlja se obavezala da će do 2050. godine biti dekarbonizirana, za što smo potpisali više ugovora.

”Ono što BiH trenutno radi je izrada integrisanog energetskog klimatskog plana BiH do 2030. godine. To je strateški dokument koji će opredijeliti pravac dekarbonizacije sektora u BiH. Kao što znate, pred nama je dug put, obzirom da trenutno u ekonomskom miksu imamo oko 70 posto proizvodnje električne energije iz uglja, moramo preći na obnovljive izvore energije”, istakao je Admir Softić, pomoćnik ministra za sektor energetike BiH.

Češka Republika je jedna od zemalja koja je uložila mnogo sredstava u proces dekarbonizacije u našoj zemlji, odnosno korištenje obnovljivih izvora energije.

”Češka Republika ulaže 4 miliona eura godišnje u razvoj BiH kroz određene programe. Jedan od prioritetnih sektora na koje se fokusiramo u BiH, to je energetika i obnovljivi izvori energije. Što se tiče izvora, Češka se fokusira na solarnu energiju, korištenje biomase i geotermalnu energiju”, rekao je Stjepan Santrucek, konzul i rukovodilac Odjeljenja za razvojnu saradnju u Ambasadi Češke Republike u BiH.

Ova panel diskusija je organizovana u okviru Sedmice klimatske akcije u BiH. Ono što je rečeno na diskusiji je da je pred Bosnom i Hercegovinom još mnogo zadataka, a prvi je da u narednih 30 dana, predstavnici naše zemlje ispregovaraju ciljeve sa Evropskom unijom koji su vezani za smanjenje emisija CO2, udio obnovljivih izvora i mjere energetske efikasnosti.

POSLJEDNJE DODANO