10.5 C
Tuzla
04.03.2024.

U Tuzli promovisana knjiga pjesama “Ruže u srcu” dr. sc. Amre Imširagić

Knjiga pjesama “Ruže u srcu” autorice dr. sc. Amre Imširagić promovirana je u Tuzli u Bosanskom kulturnom centru (BKC), saopćeno je iz BKC-a.

Broj posjetilaca je bio ograničen zbog još aktuelnih epidemioloških mjera, a knjigu su promovirale Jasna Hadžiselimović, Elvisa Babović i Andrea Rulofs.

Imširagić je kao autorica i koautorica već objavila 11 stručnih knjiga koje se bave odgojem djece oštećenog sluha i neverbalnom komunikacijom, dok je pisanje pjesama nešto čime je iznenadila mnoge pa i sebe, kako je kazala.

– Svako ko čita ima predispozicije da bude pisac. Volim čitati i vjerovatno je to rezultat toga. Većina pjesama su autobiografske. Uvijek u onome što pišem pokušavam da dođe do izražaja osoba oštećenog sluha. Izuzetak nije ni ova knjiga koja je unikatna po tome što su naslovi svih pjesama i na dvoručnoj abecedi. To je urađeno iz plemenitog razloga, da se oni koji čitaju, na taj način približe osobama oštećenog sluha – rekla je autorica.

Promotorica mr. sci. Jasna Hadžiselimović navela je posebnost knjige i cjelokupne  promocije.

– Posebnost je u tome što je većina teksta u ovoj knjizi inspirisana ili posvećena posebnim osobama. Osobama koje ne čuju, a izgleda više čuju; ili ne govore, a često kažu više od nas „govorećih“. Veliko je to što je autorica knjige čitav život posvetila osobama koje su drugačije, dušom bogatije, a vjerovatno i bolje od nas većine. Ono što je specifično za osobe koje svoj život daju za edukaciju drugih je što u sebi pronalaze razne svjetove. Amra Imširović ih je spoznala i prezentirala nam ih upravo u ovoj knjizi – rekla je Hadžiselimović.

Knjiga je iz štampe izašla u maju ove godine u izdanju Primaproma Banja Luka. Recezent je Vlasta Cenić (Niš), a glavni i odgovorni urednik izdanja Boban Paunović (Požarevac).

Promociju je obogatio program u čijem su toku stihove iz knjige čitali Melisa Skokić iz Srednje medicinske škole u Tuzli, Dino Vranjković iz Osnovne škole “Tušanj”, Lamija Hasić (Osnovna škola “Lipnica”) i Muhedin Muhić, defektolog-surdoaudiolog, koji je jednu pjesmu predstavio na znakovnom jeziku.

Kompozicije na gitari izveli su učenici Srednje muzičke škole “Čestimir Mirko Dušek” Edmir Begović i Renato Rangl.

Amra Imširagić rođena je u Tuzli gdje je završila Defektološki fakultet. Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu je stekla zvanje magistra socijalnog rada, dok na Filozofskom fakultetu u Banja Luci stiče zvanje doktora pedagoških nauka.

Zaposlena je u Javnoj ustanovi Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora u Tuzli.

Predaje na nekoliko visokoškolskih ustanova te je autorica 30 naučnih radova i 11 knjiga među kojima je i nekoliko udžbenika.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada za stručni angažman.

Pjesme je do sada objavljivala u više zbornika, a nagrađivana je na književnim manifestacijama i konkursima u Crnoj Gori, Srbiji, Rumunijii te u Bosni i Hercegovini.

RTVvSLON/FENA

Vezane vijesti

TUZLA