11 C
Tuzla
27.09.2023.

U Zagrebu obilježavanje 29. godišnjice ratnih zločina u Ahmićima

Grupa nevladinih organizacija iz Zagreba i Sarajeva danas će u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića u 12 sati mirnim okupljanjem obilježiti 29. godišnjicU ratnih zločina u Ahmićima pokraj Viteza. Organizatori protesta su Centar za žene žrtve rata ROSA – Zagreb, Centar za građansku hrabrost Zagreb, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) Zagreb, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) Sarajevo te Ženska mreža Hrvatske.

Također, istog dana u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu bit će održan i okrugli sto “29 godina od ratnih zločina u Ahmićima” na kojem će govoriti koordinator UDIK-a iz Sarajeva Edvin Kanka Ćudić, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič, novinar Novosti Jerko Bakotin te novinar Jutarnjeg lista Vlado Vurušić.

Zločin u Ahmićima počinjen 16. aprila 1993. godine, najveći je pojedinačni ratni zločin počinjen tokom bošnjačko-hrvatskog sukoba u Bosni i Hercegovini. Ubijeno je 116 osoba, od čega su 32 bile žene, a 11 djeca mlađa od 18 godina. Dvije mjesne džamije uništene su eksplozivima.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) ustanovio je i presudio da su zločini u ovom srednjobosanskom mjestu bili zločin protiv čovječnosti.

Jedan od zapovjednika ove akcije i jedan od vodećih političara u zajednici bosanskih Hrvata od 1991. do 1995. Dario Kordić, osuđen je na 25 godina zatvora. U istom predmetu, Žalbeno vijeće MKSJ-a potvrdilo je i zaključak Raspravnog vijeća da je Hrvatska ostvarivala sveukupnu kontrolu nad HVO-om u relevantnom razdoblju, da je rukovodila u planiranju, koordinaciji i organizaciji HVO-a i da je postojao međunarodni oružani sukob između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

– Ratni zločini u Ahmićima trajna su mrlja i sramota naše prošlosti. Ukazivanje i upozoravanje na ove i druge ratne zločine korak je naprijed u izgradnji održivog i trajnog mira, ne samo u Hrvatskoj, nego i u zemljama regije – navodi se u zajedničkom saopćenju nevladih organizacija.

Ocjenjuju da aktualno političko rukovodstvo u Hrvatskoj ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama ovih zločina koji su počinjeni u njihovo ime na teritoriju Bosne i Hercegovine.

– Umjesto toga, ratni zločini se sustavno relativiziraju, negiraju i umanjuju. To nije put koji je dobar za hrvatsko društvo. Zahtijevamo stoga javnu ispriku uime Republike Hrvatske od predsjednika Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića za zločine počinjene u naše ime u Ahmićima. Na taj način ohrabrit će građane i društvo da se suoče s masovnim kršenjem ljudskih prava koja su se dogodila, potvrdit će činjenicu da su se dogodili zločini i da su ta djela prouzročila neizmjernu štetu žrtvama – navodi se u saopćenju nevladinih organizacija koje organiziraju protest.

Državne dužnosnike na takvo ponašanje obavezuju i međunarodni standardi ljudskih prava te temeljne vrijednosti na kojima počiva Republika Hrvatska, navodi se u zajedničkom saopćenju Centar za žene žrtve rata ROSA Zagreb, Centar za građansku hrabrost Zagreb, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) Zagreb, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) Sarajevo te Ženska mreža Hrvatske.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO