23.9 C
Tuzla
21.06.2024.

U Tuzli obilježen Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara

Dom zdravlja Tuzla organizovao je obilježavanje Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara, kroz nekoliko akcija. Sugrađanima su timovi medicinskih sestara i tehničara vršili besplatno mjerenje šećera u krvi, kao i krvnog pritiska.

”Mi ovakve akcije radimo redovno, čak kad nisu praznici – obilježavanja datuma. Danas nam je poseban akcenat na medicinske sestre i tehničare, to nam je bitno. Oni su ti koji izuzetno puno nose zdravstvo, u BiH, ali i uopćeno u svijetu. Što se tiče same naše ustanove, trudimo se da onoliko koliko možemo imamo kadra. Radimo u skladu s mogućnostima, ali nosimo se s tim. Od kako je novi menadžment Doma zdravlja, jako je puno urađeno, kadrovski i sistemski i organizaciono, na sve moguće načine”, navodi Adis Nišić, glasnogovornik Doma zdravlja Tuzla.

Tim Službe hitne medicinske pomoći omogućio je i praktičan prikaz ”reanimacije” u slučaju zastoja srca.

”Naši građani u suštini nisu toliko upoznati sa pružanjem prve pomoći, mi smo tu angažovani da bi im približili kako to u suštini izgleda. Prvo i najbitnije kada se nađemo u situaciji da primijetimo da je građanin ili prolaznik bez svijesti da priđemo, provjerimo puls i disanje, da pozovemo nekoga ko nam je najbliži i da pozovemo što prije hitnu medicinsku pomoć”, pojašnjava Isak Delić, medicinski tehničar Službe hitne medicinske pomoći Tuzla.

Vezane vijesti

TUZLA