29 C
Tuzla
18.06.2024.

Vodovod Tuzla završio važan projekat: Sigurno vodosnabdijevanje u Lipnici i Dobrnji

Stanovnici Lipnice i Dobrnje odnedavno imaju sigurno vodosnabdijevanje, bez čestih kvarova i nestanka vode. To je omogućeno zahvaljujući nedavno završenom projektu, u okviru kojeg su radnici JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla postavili novi cjevovod, čime je završena upotreba bunara sa kojeg su stanovnici ovih naselja dobijali vodu.

„Taj bunar je davao 11 sekundnih litara, zbog njegove dotrajalosti i velike neizvjesnosti u kapacitete, radi se rudarskom bunaru gdje je voda bila na dubini od preko 300 metara. Zato smo mi položili novi cjevovod od Lipnice do Dobrnje i sada taj dio dobija vodu kao i svi ostali“, rekao je Aid Berbić, direktor JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla.

Kvalitenije i sigurnije vodosnabdijevanje imaju i stanovnici Gornje Tuzle. Projekat zamjene cjevovoda u dužini od kilometar i 300 je završen početkom godine i tako je otklonjena mogućnost kvarova.

„Imali smo stalne i svakodnevne kvarove zato što su tu bile cijevi stare 30 godina i tako da smo imali učestale kvarove i curenje. Sada smo to zamijenili kompletno 1,3 km“, rekao je Berbić.

Već nekoliko dana radi se i u tuzlanskom naselju Ši selo. Aktuelni projekat na kojem trenutno rade radnici JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla je izmještanje vodovdnih cijevi sa parkinga kod džamije Kralja Abdullaha, na trotoar. Očekuje se da će radovi biti završeni do kraja naredne sedmice.

Po završetku ovih radova, radnici tuzlanskog Vodovoda bi uskoro trebali početi i sa radovima u mjesnim zajednicama.

„Radimo zajedno sa Gradom. Grad raspisuje Javni poziv, tendere, gdje je predviđena zamjena vodovodne i kanalizacione mreže. Očekujemo potpisivanje uskoro tri ili četiri takva ugovora gdje će ići i sanacija i asfaltnih površina ili vodovodne mreže u Donjem Mosniku zatim u Batvi“, dodao je Berbić.

Jedan od bitnijih projekata na kojem Vodovod radi već šest godina, uskoro bi u potpunosti trebao biti završen. Kako je istakao Berbić, do kraja maja bi trebalo biti izvršeno testiranje cjevovoda od Sprečkog polja do rezervoara na Ceriku, u dužini od oko 9 km. Time će biti ozvaničen završetak radova, te će cjevovod biti stavljen u potpunu upotrebu.

Vezane vijesti

TUZLA