18.9 C
Tuzla
20.08.2022.

UKK Student neće nastupati u Prvenstvu BiH iako su izborili plasman u takmičenje

Nakon temljne analize, niza obavljenih razgovora i konsultacija, na tijelima Univerzitetskog košarkaškog klub ”Student” Univerziteta u Tuzli, organi kluba su donijeli Odluku da pravo nastupa u košarkaškoj ligi Bosne i Hecegovine u sezoni 2022. / 2023. neće iskoristiti.

”Klub će nastaviti sa radom na principima utvrđenim prilikom reaktiviranja. Radit ćemo na jačanju i proširivanju igračke baze, poboljšanju uvjeta za rad ekipe, sanaciji Univerziteske sportske dvorane i razvijanju ideje za uspostavljanje sportskog internata.

U skladu sa navedenim, pored nastupa u A1 ligi, od naredne sezone ćemo formirati tim i za A2 ligu, s sve kako bi dodatno pojačali rad sa mladim i perspektivnim košarkašima sa područja grada Tuzle i uže regije. Na ovaj način ćemo dodatno pružiti mogućnost svim mladim košarkašima da nastave svoj sportski razvoj nastupajući za klub kojem je razvoj i pružanje šanse mladima u prvom planu.

Nakon što je UKK „Student“ u takmičarskoj 2021. / 2022. godini ostvario veliki takmičarski uspjeh osvajanjem prvog mjesta u A1 ligi suočili smo se sa velikim izazovom i krenuli u organizaciju i pripremne aktivnosti kako bi na vrijeme i kvalitetno počeli novi sportski projekat.

UKK Student je funkcionirao na jednostavnom principu da se košarkašima iz Tuzle i uže regije, kao i studentima Univerziteta u Tuzli, omogući da učešćem u radu kluba ostvare svoje sportske ciljeve, te žive, rade i školuju se u Tuzli.

Uprava kluba se prilikom donošenja odluke suočila sa dva problema koje je morala analizirati. Prvi je, kao i u svakom klubu, kreiranje ekipe koja bi svojom kvalitetom bila spremna da odgovori izazovima Lige Bosne i Hercegovine, a sačinjina od igrača iz Tuzle i bliže okoline, a drugi je dobijanje podrške za rad od Univerziteta, Grada te institucije Tuzlanskog kantona koje smo predstavljali i koje ćemo prezentirati i u budućem radu.

Rezultati analize pomenuta dva problema usmjerili su nas da donesemo racionalnu odluku i da rast i razvoj kluba gradimo korak po korak i vjerujemo da ćemo uskoro sa vlastitim stručnim i igračkim kadrom ponovno zaigrati u najkvalitetnijem razredu košarke u našoj zemlji.

Uprava kluba, treneri i grači pokazali su da vole i poznaju košarku, a to su osnovni preduvjeti za vođenje sportskog kolektiva, ali bez konkretne podrške Univerziteta, Grada i vlasti Tuzlanskog kantona novi kvalitativni iskorak nije moguć na utvrđenim principima funkcioniranja kluba.

Na kraju, vjerujući da će ovaj sportski projekat u skoro vijeme biti prepoznat i dobiti konkretnu podršku, mi ćemo nastaviti raditi, stvarati uvjete za razvoj košarke u našoj sredini i omogućiti što širem broju mladih ljudi iz našeg grada da se bave košarkom i nastupaju za seniorski košarkaški klub u našem gradu. Hvala svima na podršci, idemo dalje i gradimo Univerzitetski košarkšaki klub „Student“ Univerziteta u Tuzli za nove generacije”, navode iz Upravnog odbora UKK ”Student” Tuzla.

POSLJEDNJE DODANO