20.5 C
Tuzla
01.12.2023.

Uručeni indeksi brucošima na Evropskom univerzitetu Brčko distrikt

Studenti i nastavnici su najveća vrijednost svakog univerziteta. Ljudi i znanje postaju najvažniji resurs, a obrazovanje i osposobljavanje jedna je od najvažnijih djelatnosti za oblikovanje društva i ekonomije. Svjesni ove činjenice, u Evropskom univerzitetu Brčko distrikt nastojali su budućim studentima prikazati sve ono što im nude, a to je prvenstveno kvalitetan akademski program uz vrhunske predavače. Stoga je više od 300 brucoša ove godine odabralo neki od ponuđenih smjerova ovog univerziteta. Nakon intoniranja himne svima njima su uručeni i indeksi.

”Očekivanja su kao i u cijeloj državi svi smo svjesni da je djece manje, mi smo u principu zadovoljni na razini smo prošle godine. Upisali smo 308 studenata, sigurno zbog toga što smo na Tehničkom fakultetu upisali 10 novih smjerova koji su vrlo atraktivni i koji su želja tržišta. Nastojimo biti fleksibilni omogućeno nam je donošenje brzih odluka. Imamo energetiku, robotiku sve ono što će na tržištu biti potrebno,” rekao je akademik prof. Dr. Rudika Gmajnić, prorektor za nauku i međunarodnu saradnju Univerziteta i dekan Fakulteta zdravstvenih nauka.

Fakultet zdravtvenih nauka i ove je godine privukao najviše studenata. Korona virus je svakako uticao i na Evropski univerzitet, no profesori su spremni na različite scenarije, ali ipak preferiraju tradicionalni način nastave.

”Mi smo za zimski semestar organizovali učioničku nastavu, s tim da smo se dogovorili da ukoliko dođe do zabrane rada bit će skajp ili zoom nastava. Požurit ćemo da što više nastavu uradimo u učionicu,” kazao je akademik prof.dr. Nedeljko Stanković, rektor Evropskog univerziteta Brčko distrikt.

S druge strane među brucošima vlada optimizan. Takvom optimizmu u prilog ide dosadašnje životno iskustvo onih koji su prethodnih godina diplomirali. Na osnovu toga Jasenko Tukulj je upisao ekonomiju: ”Čuo sam lijepe stvari o fakultetu, pričali su mi drugi da je odličan odnos studenata i profesora, tako da sam čuo sve najljepše i odlučio se na ovaj fakultet i ekonomiju na ovom fakultetu.”   

Osim ekonomije, studenti su se odlučili i za pravni fakultet, fakultet političkih nauka, pedagoški, te za tehnički fakultet. Ovaj Univerzitet nudi mogućnost studiranja i na drugom i na trećem ciklusu. Svjestan kvalitete samog fakulteta Jasenko se nada da će mu studiranje na Evropskom univerzitetu osigurati perspektivniju budućnost:”Vidim se u privatnom poslu, moja obitelj se bavi knjigovodstvom, a čuo sam Evropski unvierzitet daje dobre ekonomiste. Moja očekivanja su da budem dobar student i da naučim znanje.”

Danas je Jasenku uručen indeks, a on je odmah upoznao i svoje kolege. Siguran je da će se broj brucoša još povećati jer upis na Evropski univerzitet Brčko distrikt traje do 30. oktobra.

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA