-0 C
Tuzla
22.04.2024.

Uskoro rješenje problema ulica bez broja i adrese u TK

U Bosni i Hercegovini primjećeno je oko 1,4 miliona neoznačenih objekata, a  ono što je interesantno jeste da je u gradovima ili općinama veliki broj objekata označeno sa “bb” a nerijetko da isti broj dijeli bar dva ili više objekata. Upravo zbog toga u Bosni i Hercgeovini u toku je jedinstveni projekat s ciljem označavanja naselja, ulica i trgova sa kućnim brojevima, U Tuzlanskom kantonu ovaj problem nastoje riješiti pomoću projekta adresnog registra kojeg provodi Ministartvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK a za koji je ove godine izedvojeno 300 hiljada KM

“Ono što je bitno u ovkiru tog projekta jeste da se trebaju evidentirati svi objekti u TK, evidentirati svi objekti koji su bez numeracije i  nose naziv bb, ali isto se trebaju se evidentirati neuplanjeni objekti kojih ima jako puno” istakao je Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK

Za potrebe implementacije projekta kreiran je softver za održavanje adresnog registra,  koji povezuje Federalnu geodetsku upravu sa podacima na terenu i koja će zapravo ažurirati i procesuirati sve podatke. Da bi se projekat u cijelosti implementirao, barem kada je riječ o TK,  nedostaje još jedna, odnosno peta faza ovog projekta.

Zvjezdan Karadžin dalje nastavlja ističući da je u petoj fazi potrebno uraditi pločice sa numeracijomo objekata, nazivom ulica, trgova, a nakon toga je te pločice potrebno uručiti općinama i gradovima koji će vršiti dalju implementaciju ovog projekta.

 

Naizgled beznačajanim problemom nisu pogođeni samo građani nego i dostavljači koji zbog  neusklađenosti i nepostojanja brojeva i adresa ne mogu obavljati svoje poslovne obaveze. A da je zaista problem potvrdila je to i pandemija Covid 19 koja je sa sobom donijela i nove navike, sve više kupujmo i robe poručujemo online.

 

“Nije problem ni gužva u saobraćaju tokom dostave koliko zapravo problem predstavlja to kada ulica nema adresu ni broj. U takvim situacijaima nemoguće je se orjentisati u velikom broju kuća.” – naveo je Emir Golić, dostavljač.

Kako navode iz Ministarstva završetkom ovog projekta bi se riješio problem sistematskog označavanja ulica, probelma sa kojim se građani Tuzlanskog kantona suočavaju više od 30 godina. Implementacija projekta važna je ne samo za naše građane nego i za komunalna preduzeća, zdravstene ustanove, poštanske službe I druge službe kojima je obaveza da dođu na određenu adresu. A do konačnog rješenja vidimo se na tarabi 19 ili kod Jupitera, sasvim je svejedno.

Vezane vijesti

TUZLA