7.8 C
Tuzla
19.04.2024.

Vakcine bi sutra trebale stići u TK: Hoće li odmah početi i vakcinacija?

1.050 vakcina AstraZeneca sutra bi trebale stići na područje Tuzlanskog kantona. Najmnogoljudniji kanton u Federaciji ove doze dobio je raspodjelom vakcina koje je Federaciji BiH donirala Srbija. Iako bi vakcine trebale doći sutra, zbog činjenice da im 29. marta ističe rok trajanja, nije sigurno da li će se one uopšte uzeti u upotrebu.

“Mi ako sutra krenemo sa vakcinacijom, optimalno u roku od četiri do šest, a maksimalno nakon 12 sedmica možemo raditi revakcinaciju. S ovim vakcinama možemo aplicirati prvu dozu, a ljudima ne možemo garantovati da ćemo ih sa vakcinom od istog proizvođača revakcinisati” – istakao je Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

S obzirom da su vakcine namijenjene isključivo zdravstvenim radnicima, ljudima koji nose sav teret koji je prouzrokovao koorna virus, direktor UKC-a je zatražio pismenu garanciju od viših instanci da će u predviđenom roku imati osigurane dovoljne količine vakcina od istog proizvođača, kako bi istim vakcinama mogla biti izvršena revakcinacija.

Načelni dogovor u Kriznom štabu je bio takav da se u narednih pet dana ne započinje vakcinacija u zdravstvenim ustanovama, dok od nadležnih državnih organa ne dobijemo garanciju kojom će neko uspjeti obezbijediti dovoljne količine za drugu dozu” – istakao je Jusufović.

Da kantoni ne mogu sami krenuti u nabavku vakcina, dokaz je i pokušaj Kantona Sarajevo, koji je naišao na mnogobrojne probleme. Kada je u pitanju Tuzlanski kanton, danas je istaknuto da će se, ukoliko bude postojala bilo kakva mogućnost da kantoni samostalno krenu u nabavku vakcina na zakonit način, aktivirati finansijaska sredstva koja već postoje

Vezane vijesti

TUZLA