20.5 C
Tuzla
01.12.2023.

Više od tri hiljade analiza uzoraka vode se uradi u Tuzli tokom godine

Da bi voda stigla u naše česme ona pređe i više od 30 kilometara. Iz izvorišta ona ide u postrojenja za obradu vode gdje se vrši filtracija, ali i drugi procesi. Potom ide u bunare, rezervoare, i naravno u naše česme. Obzirom da je put od izvorišta do česme dug, redovno se vrše ispitivanja vode. Tako se tokom jedne godine uradi više od tri hiljade analiza, a kao uzorak uzima se voda iz istočnog, zapadnog i naravno centralnog dijela grada.

Već 15 godina to je zadatak Aide Sijerčić. Radni dan joj počinje ulaskom u laboratoriju gdje se mjeri mutnoća vode, elektroprovodljivost, itd. Uzorak vode potom ide u fizičkohemijsku laboratoriju gdje se određuje čak 14 parametara da li je voda čista.

”Od svih parametara tih 14, imamo one najosnovnije; to su boja, okus, miris, zatim radimo mutnoću vode koja se radi na ovom aparatu. Ovdje se rade organske materije, prisustvo organskih materija ukazuje na zagađenost vode. U našem slučaju ne prelazi, naša voda ne smije preći. Ovdje određujemo floride za piće. Ovo je najkvalitetniji aparat pomoću njega radimo sadržaj željeza koji imamo u našim bunarima,” izjavila je Aida Sijerčić, inžinjer tehnologije.

 Analiza vode se, osim u fizičkohemijskoj laboratoriji vrši i u mikrobiološkoj. Žana Adrović i Vahid Sinanović ovdje odrađuju svoj dio posla. Na stolu ih čeka šest uzoraka.

”Analiza mikrobiološka se vrši radi identifikacije neželjenog zagađenja. Može se desiti da u vodi budu bakterije  pseudomonas, streptokokus i druge bakterija. Sva ta voda se hloriše,” objašnjavaju iz laboratorije JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla.

Rezultat fizičkohemijske analize bude gotov tokom dana, dok se onaj koji potvrđuje mikrobiološku ispravnost vode čeka 48 sati. Rezultati ovakvih ispitivanja su do sada pokazali da Tuzlaci piju zdravstveno ispravnu vodu. No, ispitivanja vode, nakon analiziranih uzoraka iz gradske mreže, ne prestaju.

”Mi pored toga što radimo uzorke sa naše vodovodne mreže mi ispitujemo i sirove vode. Sirove vode sa naših fabrika. Sirovu vodu imamo u: Stuparima, Dobrnji i tu je i Sprečko polje gdje imamo bunare, i fabriku vode Cerik koja prima površinsku akumulaciju Jezera Modrac. Ispitujemo ovu vodu svake sedmice,” objašnjava Sijerčić.

Kvalitet vode prati i kantonalni Zavod za javno zdravstvo, dok onaj na federalnom nivou vrši periodične preglede vode, tačnije četiri puta godišnje. Sve je to garant stanovništvu Tuzle koja broji oko 130 hiljada stanovnika da postoje egzaktni pokazatelji da piju čistu i hiljadama puta ispitanu vodu.

Vezane vijesti

TUZLA