10.5 C
Tuzla
15.06.2024.

Vlada TK osniva Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Uredbu o osnivanju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK.

Ovom Uredbom prvi put se formira institucionalni tijelo, koje će se boriti protiv korupcije i raditi na sprječavanju korupcije, kazala  jeministrica pravosuđa i uprave TK, Una Harčin.

Ovaj oblik Ureda formiran je po uzoru na isti Ured u Kantonu Sarajevu, koji je primjer dobre prakse, ističe Harčin, dodavši da TK prvi put ima formirano tijelo, koje će provoditi aktivnosti na prevenciji i sprječavanju korupcije.

Šef ureda će se birati putem javnog konkursa, a jedan od uvjeta će biti i prethodno iskustvo u borbi protiv korupcije.

Ministarstvo pravosuđa i uprave TK će normativno uspostaviti rad Ureda, u kojem će interno biti raspoređeni državni službenici.

-To znači da neće doći do novih zapošljavanja, samim tim znatno će se i ubrzati formiranje Ureda, koji će u vrlo kratkom roku postati operativan- navodi Harčin.

Ured će voditi niz registara kao što su e-registar javnih nabavki, e-registar zaposlenih u javnom sektoru, e-registar subvencija i podsticaja kao i druge registre.

Po riječima ministrice Harčin, Ured će voditi državni službenici koji shodno zakonu moraju biti odvojeni od politike i raditi isključivo u interesu građana, jasno depolitizira Ured i čini ga nezavisnim u svom djelovanju, a što je dodatno propisano i Uredbom o osnivanju Ureda.

Ured će biti mehanizam za provođenje Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK.

Vezane vijesti

TUZLA