12.8 C
Tuzla
26.05.2024.

VSTV odbio žalbe glavnog tužioca Tuzlanskog kantona i kaznio ga smanjenjem plate

Visoko sudsko i tužilačko vijeće odbilo je kao neosnovanu žalbu glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona Tomislava Ljubića i potvrdilo odluke Prvostepene i Drugostepene disciplinske komisije kojim mu je izrečena mjera smanjenja plate za deset posto na period od pet mjeseci, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je 3. marta ove godine podnijela disciplinsku tužbu protiv Ljubića. Na teret mu je stavljeno da je u pet predmeta kasnio u donošenju odluka o pritužbama na naredbe o nesprovođenju istrage, čime je počinio disciplinski prekršaj “neopravdano kašnjenje u provođenju radnji u vezi s vršenjem dužnosti tužioca ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti tužioca”.

Nakon provedenog postupka, Prvostepena disciplinska komisija za tužioce ga je proglasila odgovornim, te mu je izrečena disciplinska mjera smanjenja plate za iznos od deset posto na period od pet mjeseci.

Protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije tuženi je blagovremeno izjavio žalbu zbog “povreda pravila postupka koje su imale uticaj na donošenje zakonite i pravilne odluke, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primjene materijalnog prava i odluke o izrečenoj disciplinskoj mjeri”, s prijedlogom da Drugostepena disciplinska komisija pobijanu odluku preinači i u cijelosti disciplinsku tužbu odbije kao neosnovanu, navodi se u saopštenju VSTV-a.

Kako stoji u saopštenju, Drugostepena disciplinska komisija je odbila žalbu kao neosnovanu i potvrdila odluku Prvostepene disciplinske komisije.

Na navedenu odluku Drugostepene disciplinske komisije tuženi je Vijeću kao cjelini izjavio žalbu zbog odluke o izrečenoj disciplinskoj mjeri. Naveo je da “Kancelarija disciplinskog tužioca nije iznijela niti jedan dokaz iz kojeg bi se moglo zaključiti da je kašnjenje bilo neopravdano”, te predložio da Vijeće žalbu uvaži i pobijanu odluku preinači u dijelu o izrečenoj disciplinskoj mjeri.

VSTV je kao cjelina, navodi se u saopštenju, pobijanu odluku ispitivao u dijelu koji se odnosi na izrečenu disciplinsku mjeru i utvrdio da je adekvatna i primjerena prirodi i težini počinjenog disciplinskog prekršaja, te da će se njom ostvariti svrha i ciljevi disciplinskog sankcionisanja nosilaca pravosudnih funkcija.

Vezane vijesti

TUZLA