21.7 C
Tuzla
24.07.2024.

WHO: Situacija koju niko nije očekivao nakon 16 mjeseci

Broj umrlih od posljedica infekcije koronavirusom  u Evropi premašio je jedan milion, a Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da se zaraza širi eksponencijalno i pored ogromnih napora da se zaustavi.

U 52 evropske zemlje do sada je umrlo najmanje 1.000.288 ljudi, navodi AFP.

“Mi smo sada u kritičnom trenutku pandemije. Putanja ove pandemije je u uzlaznom trendu, jasan je eksponencijalni rast”, rekla je Marija Van Kerkove iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Ona je rekla da ovo nije situacija koju je neko očekivao nakon 16 mjeseci pandemije jer su uvedene mnoge mjere kontrole.

Širom svijeta virus je odnio živote više od 2,9 miliona ljudi, dok je zaraženo skoro 136 miliona.

I pored sumornih vijesti u Evropi Britanija je od jučer ublažila restrikcije prvi put u posljednjih više mjeseci, otvorivši pabove i frizerske salone.

To pokazuje kako zemlje u kojima je ubrzana vakcinacija ostavljaju one, većinom siromašnije, daleko iza.

U Južnoafričkoj Republici, predsjednik Siril Ramafoza založio se za afričku proizvodnju vakcina jer ovaj kontinent zaostaje zbog nedostatka sirovina, manjka isporuke i novca i zbog logističkih problema.

U Indiji, broj zaraženih i umrlih povećava se dramatično, a eksperti vjeruju da je glavni problem to što se mase ljudi, većinom bez maski, okupljanju na političkim skupovima i vjerskim festivalima.

Susjedni Bangladeš najavio je zaključavanje zemlje uz zatvaranje međunarodnog i domaćeg saobraćaja, kao i kompanija.

U muslimanskim zemljama vjernici se okupljaju povodom početka mjeseca ramazana. U Egiptu, najnaseljenijoj arapskoj zemlji, mjere higijene su manje striktne u odnosu na prije godinu dana kada su džamije bile potpuno zatvorene uz policijski čas.

Saudijske vlasti dozvolile su samo vakcinisanim licima da učestvuju u hodočašću umrah na početku ramazana.

U Britaniji, gdje je skoro najveći broj umrlih od kovida u svijetu, ponovo su otvoreni pabovi, restorani, frizerski saloni, fitnes centri i bazeni.

Britanija je pokrenula vakcinaciju, što je uz mjere blokade smanjilo smrtnost za 95 odsto, a broj novih slučajeva za 90 odsto od januara ove godine.

U Italiji su jučer zabilježeni protesti zbog mjera blokade, pa je na ulice Rima izašlo više stotina ljudi.

U Francuskoj, koja je sada evropska zemlja sa najviše infekcija, sve intenzivnija vakcinacija podstakla je optimizam među umornim stanovnicima. Sve osobe starije od 55 godina sada imaju pravo na vakcinaciju protiv virusa korona, piši Nezavisne novine.

Vezane vijesti

TUZLA