19 C
Tuzla
26.02.2024.

Za pet dana pristiglo 700 prijava za subvencije kotlova na pelet: Poziv zatvoren

U samo pet dana na Javni poziv za subvenciju zamjene kotlova na ugalj kotlovima na pelet, prijavilo se 700 građana sa područja Tuzlanskog kantona. Iako je prvobitno poziv trebao ostati otvoren do 30. juna, zatvoren je brže nego je to očekivano. Kako stoji u predmetu Javnog poziva, reorno ministarstvo zadržava pravo da zatvori poziv prije naznačjenog roka, ukoliko broj prijava bude premašivao raspoloživi iznos sredstava.

Ono što se desilo, po nama je nevjerovatno da se u prvih pet dana javilo 700 ljudi. Mi smo morali zatvoriti konkurs jer šta bi se desilo da smo pustili do kraja da se javilo 3-4 hiljade aplikanata i kako bismo objasnili ljudima da nemamo tih sredstava. One priče da smo to partijski radili ne piju vode, ja vam garantujem” – kazao je Zvjezdan Karadžin, minister prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Raspoloživa sredstva za ove namjene osigurana u Budžetu TK iznose 500 hiljada KM, što je, kada se raspodijeli, dovoljno za oko 300 aplikanata. Kriteriji za raspodjelu, i potrebna dokumentacija već ranije su navedeni u javnom pozivu, a sredstva će biti dodijeljena onima koji su se prvi prijavili, a ispunjavaju sve uslove.

Ja pretpostavljam da bismo iduće sedmice mogli imati preliminarnu listu koja će biti zasnovana na jedinom kriteriju koji možemo, a to je po datumu kad se ko prijavio jer ako neko ispunjava uslove iz konkursa, ne postoji drugi način da napravimo drugi kritetrij, a ja uvjeravam građanstvo da tu nije bilo nikakvih zakulisnih radnji” – rekao je Karadžin.  

Projekat subvencioniranja zamjene peći na čvrsta goriva, kotlovima na pelet, prositekao je prošle godine od prethodne Vlade i tadašnjeg resornog ministra, a sudeći po broju aplikanata ove godine, naišao je na dobre reakcija građanstva. No, iako smatra ovaj projekat dobrim, sadašnji resorni ministar ima određene zamjerke.

“Ja vidim dijelom i prijetnju u ovom projektu jer pelet ne treba biti jedini energent koji se koristi. Vi znate da je u prošlom periodu zbog izvoza bio problem snabdijevanja i divljanja cijena a peletom, čak nije bio regulisan ni kvalitet jer su neki mljeli lišće pa je taj pelet imao nisku toplotnu vrijednost” – naglasio je resorni ministar.

Karadžin sljedeće godine planira nastaviti sa ovim projektom, ali sa određenim izmjenama u vidu subvencioniranja toplotnih pumpi, zamjena fasada i slično.

Vezane vijesti

TUZLA