10 C
Tuzla
30.05.2024.

Za svako treće ili četvrto dijete u porodici po 1.500 KM jednokratne pomoći

Vlada TK osigurala je milion KM za ovu godinu za jednokratne novčane pomoći za porodice koje su dobile treće odnosno četvrto dijete. Iznos jednokratne pomoći će biti 1.500 KM, a sam postupak kao i potrebna dokumentacija bit će samo osnovni, navode u resornom kantonalnom ministarstvu.

”To znači da će biti dovoljni kućna lista, rodni list djece i tog djeteta koje je rođeno u 2020. godine. U postupak ulaze sva djeca rođena od 1.1. do 31.12.2020. godine”, navodi Admir Hrustanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Kako bi se olakšalo porodicama koje su dobile treće ili četvrto dijete u ovoj godini, u Ministarstvu su odlučili da ne raspisiju Javni poziv, nego će porodice pomenutu dokumentaciju uz zahtjev dostaviti centru za socijalni rad u gradu ili općini u kojoj imaju prebivalište. Centri će zahtjeve prosljeđivati Ministarstvu, a sama isplata bi trebala biti po prijemu i obradi dokumentacije. Ovakav vid podrške planiran je početkom godine, a epidemija korona virusa je samo prolongirala pokretanje ovog procesa, no i ne u potpunosti zaustavila. Postavlja se pitanje, hoće li biti sredstava za sve porodice u ovoj godini?

”Na osnovu 2019. godine i dosadašnjih mjeseci 2020., odnosno broja djece koja su rođena, ubijeđeni smo da će biti dovoljno sredstava za svako treće i četvrto dijete što se tiče TK”, kaže resorni ministar.

Ministar Hrustanović vjeruje da će bar malo tešku situaciju većine porodica, posebno u vremenu epidemije, ublažiti ovakav vid pomoći. U ovom ministarstvu, već planiraju isti način podrške naredne godine.

”Nadam se da ćemo naredne godine još povećati dječiji doplatak a isto tako ako budemo u mogućnosti, Vlada je voljna da u prenatalnoj politici osigura i za drugo i svako naredno dijete  jednokratnu pomoć kao što je slučaj u 2020. godini”, ističe on.

Za socijalna davanja u TK iz Budžeta svake godine bude izdvojeno oko pet miliona KM, a najviše sredstava je za isplatu dječijeg doplatka.

Vezane vijesti

TUZLA