15 C
Tuzla
20.05.2024.

Žene u policiji – Od 16.660 policijskih službenika u BiH devet posto žena

U okviru projekta „Policija i poštivanje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini“, finansiranog od Evropske unije, u februaru je u organizaciji Centra za sigurnosne studije (CSS) otpočela kampanja pod nazivom „Žene u policiji“.

Kampanja će trajati do augusta ove godine, a ciljem razbijanja stereotipa kako je policija isključivo muško zanimanje, te spoznaje da su žene itekako sposobne da ostvare uspješnu policijsku karijeru, uprkos svim izazovima i problemima s kojima se mogu susretati.

Iako su žene po popisu iz 2013. godine većinski dio stanovništva, još je prisutna diskriminacija i ograničena mogućnost njihovog sudjelovanja u javnoj sferi.

Policijsko zanimanje nije izuzetak, a to su potvrdili i nalazi istraživanja obavljenog u okviru spomenutog projekta.

Od ukupno 16.660 policijskih službenika u BiH, samo njih devet posto su žene, iako Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH kaže da ravnopravna zastupljenost postoji tek kada je jedan od spolova zastupljen sa najmanje 40 posto.

Osim očigledne podzastupljenosti, radno okruženje zna biti podložno predrasudama, a policijske službenice podvrgnute omalovažavanju.

Nalazi istraživanja su pokazali da policijske službenice većinom imaju najniže policijske činove, uz evidentnu nezastupljenost žena na mjestima odlučivanja.

S druge strane, brojna istraživanja, obavljena širom svijeta, dokazala su da žene, svojim kvalitetama i vještinama, neupitno doprinose učinkovitosti obavljanja policijskog posla.

Stoga se spomenutom kampanjom nastoje ohrabriti djevojke i žene u BiH da se što više uključe u policijski sektor, jer policijske agencije moraju biti ogledalo društva.

One moraju u svojim redovima imati sve kategorije stanovništva, kako bi svoj posao obavljale što učinkovitije, a u skladu sa sloganom kampanje „Za policiju koja predstavlja cijelo društvo!“.

Cjelokupni projekat finansira Evropska unija posredstvom Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava, a implementiraju ga Centar za sigurnosne studije iz Sarajeva, Udruženje „Mreža policijskih službenica“ iz Sarajeva, te Ženevski centar za upravljanje sigurnosnim sektorom, saopćeno je iz CSS-a.

Vezane vijesti

TUZLA