25 C
Tuzla
30.04.2024.

Sladić za RTV Slon: Kakve nas to vremenske prilike čekaju u narednih 10 dana?

Značajnije padavine se na prostoru Tuzlanskog kantona ne očekuju početkom septembra, odnosno prvih 10 dana.

”Kasno večeras, a naročito u toku predstojeće noći bit će pljuskova s grmljavinom, no ne očekuju se širokopojasno veće količine padavina. Posljedica je to premještanja hladne fronte sa sjeverozapada koja će brzo odmicati prema istoku, a zahvaljujući njoj doći će i do spuštanja svježije zračne mase u naše krajeve koje će donijeti i zahlađenje, odnosno prolazan pad temperature zraka”, kaže za RTV Slon Nedim Sladić, meteorolog FACE TV.

U periodu od 02. do 04.09. očekujemo uglavnom suho vrijeme, s tim da će većinom prevladavati promjenjivo oblačno vrijeme uz svježa jutra i ugodno tople dane, pa stoga pripremimo topliju odjeću kada ujutro izlazimo, dok će uz riječne tokove u jutarnjim satima biti magle i niskih oblaka. Jutarnje temperature u tom periodu kretale bi se između 9 i 14, a dnevne od 22 do 26 °C.

Od 05.09. jačanjem ogranka prostrane anticiklone sa zapada kontinenta došlo bi do priliva osjetno toplije zračne mase i uspostave zapadnog, potom i jugozapadnog strujanja koje bi donijelo porast temperature zraka, ali i sunčano vrijeme uz natprosječno visoke temperature zraka. I jutra bi bila nešto toplija, uz najnižih 13 do 17, a dnevne uglavnom iznad 28 °C, pa ćemo vrlo vjerovatno po trenutnom stanju prognoznih modela imati još dana u septembru sa temperaturama oko ili iznad 30 °C.

Izuzmemo li prolazne padavine u noći na utorak, značajnijih padavina u većem dijelu Bosne i Hercegovine, a samim tim i na prostoru Tuzlanskog kantona zasad nema do 10. septembra, kaže Sladić.

Vezane vijesti

TUZLA