32.8 C
Tuzla
19.07.2024.

Kakva je bila grijna sezona 2023/2024. u Tuzli?

Posljednje tri noći temperature u 21 sat u Tuzli su bile više od 12 stepeni Celzijusa. To je glavni uslov za završetak sezone grijanja 2023/2024. godine.

”Mi već od sredine aprila mjerimo temperature i zvanično su se danas stekli uslovi odnosno sinoć u 21 sat, zvanično se sezona zaustavlja. Mi smo već krenuli u aktivnosti na održavanju sistema tokom marta i aprila, u principu one tople dane svake godine koristimo da uradimo poslove koji se mogu raditi u sezoni, neki kratkotrajni zastoji, ako vidimo da imamo slabe dionice, to je uglavnom bilo u naselju Sjenjak”, navodi Adnan Karahmetović, pomoćnik direktora za tehničke poslove JP Centralno grijanje d.d. Tuzla.

Sezonu u preduzeću Centralno grijanje opisuju i ovaj put kao uspješnu, iako je, kako i sami navode u prvom dijelu bilo većih problema kod proizvođača energije. U Termoelektrani je bilo problema sa blokovima 3 i 4, a na Bloku 6 je rađen remont, pa je potpuna stabilizacija na sistemu grijanja bila od Nove godine, ističe Karahmetović.

”Ulaskom Bloka 6 u januaru u puni pogon, mi smo se stabilizovali, stabilizovala se isporuka toplinske energije, malo su se popravili i parametri na sistemu, uvođenjem novog bloka na toplifikaciju. Mogu reći da je ovaj drugi dio sezone sasvim zadovoljavajući i po isporuci toplinske energije i po kvalitetu naših usluga i po svim ostalim parametrima koje smo dobili ovom rekonstrukcijom”, ističe Karahmetović.

Po završetku ove grijne sezone, već počinju pripreme za narednu, što se odnosi na aktivnosti održavanja mreže daljinskog grijanja ali i toplinskih podstanica. Sezona 2023/2024. je završena sa 26.663 korisnika. U narednih godinu do godinu i po, u Centralnom grijanju očekuju da će dosegnuti brojku od 30 hiljada korisnika.

Vezane vijesti

TUZLA