23.9 C
Tuzla
30.04.2024.

Osnaživanje hraniteljstva u TK: Djeci treba dom i emocionalna sigurnost!

Siguran dom, ljubav i pažnja, nekome su svakodnevnica a nekome želja i potreba. Postati hranitelj djetetu bez roditeljskog staranja značajan je čin za koji se nije lahko odlučiti. Potrebna je priprema i privikavanje i jedne i druge strane, no ono što iz toga proiziđe nema cijenu. Na značaj hraniteljstva ukazuju u Društvu socijalnih radnika TK koji realizuju projekat osnaživanja neformalne grupe hranitelja. Na radionicama kojima rukovode obučeni treneri trude se da ohrabre i animiraju javnost kako bi se iz toga izrodile nove hraniteljske porodice.

“Mi radimo na jačanju hraniteljstva i Društvo socijalnih radnika TK je uputilo projektni prijedlog s ciljem promocije i ukazivanja na značaj hraniteljstva tako da se svi zainteresovani za hraniteljstvo mogu obratiti obližnjem Centru za socijalni rad u općini gdje lica imaju prebivalište”, navodi Amela Tupajić, predsjednica U.G. Društvo socijalnih radnika TK.

Hraniteljstvo podrazumijeva oblik smještaja djece bez roditeljskog staranja na duži ili kraći vremenski period u drugu porodicu koja je prethodno pripremljena za tu ulogu i to sa ciljem da se osigura najbolji interes djeteta. Zbog toga je zakonska obaveza da svaki potencijalni hranitelj završi edukaciju i informiše se o uslovima potrebnim za ovaj proces.

“Nakon što lice dođe, javi se Centru za socijalni rad u vezi informacija oko hraniteljstva ta je pocedura jako jednostavna. Pored dokumentacije koju moraju dostaviti obaveza je i ta edukacija koja traje devet sedmica, sedmično po tri sata  i ta procedura je pojedostavljena. Najbitnije je da nađemo porodice koje su zainteresovane”, kaže Mahir Huremović, član predsjedništva Društva socijalnih radnika TK.

Ovim projektom nastojali su ohrabriti i osnažiti već postojećih 128 hraniteljskih porodica  sa različitih opština a samim tim privući nove porodice koje će nekom djetetu omogućiti bolji život.

“Trenutno na TK jedino u Doboj Istoku nemamo ni jednu registrovanu hraniteljsku porodicu ali smo ovim projektom smo obuhvatili i tu opštinu i samim tim ponudili centrima i ostalim odgovornim osobama da se uključe u sav taj proces hraniteljstva”, ističe Samra Mahmutović, koordinatorica projekta Društva socijalnih radnika TK

Proces hraniteljstva najčešće se odnosi na djecu no može obuhvatati i odrasle, ovisno od njihovih socijalnih i porodičnih prilika. Na Okruglom stolu kog je Društvo socijalnih radnika organizovalo uz podršku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak, stručnjaci različitih profila još jednom su podcrtali značaj hraniteljstva i potrebu za njegovim jačanjem.

Vezane vijesti

TUZLA