15 C
Tuzla
30.04.2024.

Galić: Državljani zemalja regije i dalje mogu ulaziti u Crnu Goru bez ograničenja

U Crnu Goru će se iz država regiona i dalje ulaziti bez uslova, dok će se iz ostalih zemalja moći ući samo uz negativan PCR test, dokaz da je osoba preležala infekciju ili uz negativan brzi antigenski test, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić, javlja Anadolu Agency (AA).

Galić je, na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljene nove epidemiloške mjere, upozorio da epidemiološka situacija u Crnoj Gori postaje zahtjevna i da je potreban poseban i dodatni oprez svakog ponaosob.

On je kazao da je novim epidemiloškim mjerama predviđeno da se ulazak u Crnu Goru omogućava crnogorskim državljanima i strancima ukoliko posjeduju dokaz da su potpuno vakcinisani ili da su primili jednu dozu vakcine.

Galić je rekao da u Crnu Goru crnogorski državljani i stranci mogu ući i ako posjeduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, dokaz da je osoba preboljela COVID-19, odnosno da je prošlo ne manje od 14 i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa.

Galić je kazao da crnogorski državljani i stranci u Crnu Goru mogu ući ako imaju negativan brzi antigenski test na SARSCov-2 koji nije stariji od 48 sati.

On je rekao da ukoliko osobe, bez obzira na to da li su crnogorski državljani ili stranci, sa stalnim mjestom boravka u Crnoj Gori, ne posjeduju nijedan od četiri dokaza, upućuju se u četrnaestodnevnu samoizolaciju koju je moguće prekinuti nakon šestog dana od ulaska u Crnu Goru uz negativan PCR test.

“U Crnu Goru se preko granice bezuslovno i dalje ulazi iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije. To se odnosi na državljane Crne Gore i na državljane navedenih zemalja”, rekao je Galić.

On je naveo da su svi koji ulaze u Crnu Goru dužni su da poštuju zdravstvene mjere u skladu sa zdravstvenim upozorenjem IJZ-a.

Galić je rekao da svadbe, rođendane, i druge privatne proslave koje se organizuju u ugostiteljskim objektima je moguće održati uz posjedovanje makar jednog od dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde, kojeg moraju da posjeduju i domaćini i gosti.

On je kazao da je prostore iz oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više osoba u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerija i slično) moguće je posjetiti ukoliko lice posjeduje makar jedan od četiri dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde.

“Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od 50 punoljetnih lica na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, šetališta i sl.) uz poštovanje propisanih mjera (nošenje maske i držanje odstojanja)”, istakao je Galić.

On je rekao da je Preporuka Vlade da školski čas traje pola sata. Galić je kazao da se sahrane obavljaju uz zabranu primanja saučešća uz prisustvo najviše do deset lica i obavezno nošenje zaštitnih maski.

“Snažno se preporučuje da se zaposlene osobe u oblasti prosvjete i obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, javne uprave, policije i vojske vakcinišu protiv COVID19 infekcije”, poručio je Galić.

Vezane vijesti

TUZLA