25 C
Tuzla
30.04.2024.

/FOTO/ U Tuzli održana akcija potpisivanja peticije za bolje uslove u porodilištima i stalnu pratnju na porodu

Danas je u organizaciji Udruženja “Baby Steps” na Trgu Slobode održana akcija potpisivanja  peticije za bolje uslove u porodilištima kao i za inicijativu da se svim porodiljama omogući pratnja na porodu.

“Nažalost, stanje u porodilištima nije na zavidnom nivou. Mnogo loših uslova, lošeg ponašanja prema porodiljama, od kršenja prava porodilja, ali nekako najveći fokus nam je korupcija koja je itekako prisutna bilo da se izravno traži do onog uobičajenog čašćavanja gdje porodilje zbog straha, mitom nastoje to da umanje” rekla je Amila Tetarević, predsjednica Udruženja “Baby Steps”

“Prema istraživanju koje je obuhvatilo 2713 porodilja, najveći problem je korupcija, ali imamo i nasilje u porodilištima, jer ono što se tu dešava ulazi u rang nasilja. Od ružnih nazivanja pogrdnim imenima, do galame, vriske na porodilju, pa do prisilnih intervencija bez ikakvog informisanja, a kamoli pristanka porodilje na nešto slično” dodaje Tetarević.

Kako ističu jedan od glavnih ciljeva peticije jeste usvajanje inicijative da svaka porodilja ima pravo na svoju pratnju na porodu i to po svojoj želji i da ta pratnja, za razliku od dosadašnjih ,bude tokom cijelog trajanja porođaja.

Poslije uspostavljene saradnje sa porodilištima u Sarajevu i Banja Luci, cilj je da se u sistem prijava korupcije i davanja ocjena porodilištima uvedu i porodilišta iz Tuzle i Bijeljine.

 

Vezane vijesti

TUZLA