30.5 C
Tuzla
22.07.2024.

Brojne aktivnosti u okviru obilježavanja Dana općine Kalesija

Općina Kalesija nizom aktivnosti u maju obilježava Dan općine, a ove godine navršavaju se 32 godine od oslobođenja i sticanja statusa prvog oslobođenog grada u Bosni i Hercegovini.

Njegujući kulturu sjećanja prigodnim aktivnostima nastojimo sačuvati od zaborava herojsku odbranu i opstojnost na našoj rodnoj grudi, ali i odati počast svima koji su doprinijeli da se otporom agresoru doprinese i ukupnoj odbrani naše Bosne i Hercegovine.

Kalesija je 11. maja 1992. godine pala u ruke agresoru ali su se njeni najhrabriji sinovi uspjeli reorganizirati, uspostaviti liniju preko koje nije dozvoljeno napredovanje u unutrašnjost prema Tuzli i za samo 12 dana, 23. maja 1992. godine, vratiti centar Kalesije pod kontrolu branilaca Bosne i Hercegovine.

Maj je od posebne važnosti za sve nas i podsjeća na najsvjetliji period časne borbe protiv nametnute agresije, kao i na sve one koji su u toj borbi podnijeli najveće žrtve kako bi odbranili čast i goli život.

Nizom memorijalnih aktivnosti želimo očuvati sjećanje i pomen na nevine žrtve, ali i ostalim sadržajima poslati poruku da smo opstali, da se razvijamo i rastemo u svim sferama života.

Tako obilježavanje Dana općine i ove godine počinjemo sa obilježavanjem godišnjice pogibije prve civilne žrtve u Kalesiji u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Nefisa Osmančević stradala je, ni kriva ni dužna, od ruke agresora 2. maja 1992. godine. Na dan pogibije će na spomen-obilježju biti upriličeno odavanje počasti i obilazak porodice rahmetli Nefise. Dakle, 2. maj 2024. godine u 10:00 sati, spomen-obilježje u Gojčinu.

Već 8. maja obilježavamo Dan stradanja Bošnjaka MZ Memići, odnosno događaj poznat kao živa lomača u Hemlijašima, kada su naši sugrađani živi zapaljeni u štali u ovom naselju. Tog dana odat ćemo i počast narodnom heroju Senadu-Mehdinu Hodžiću – Crnom labudu, ukopanom u haremu Stare džamije u Hemlijašima, navode iz Općine Kalesija.

Protokol:

 • 10:30 – 10:50 – okupljanje kod Stare džamije u Hemlijašima,
 • 10:50 – 11:00 – polaganje cvijeća i odavanje počasti narodnom heroju Senadu-Mehdinu Hodžiću,
 • 11:00 – 11:15 – učenje sure Jasin,
 • 11:15 – 12:00 – obrađanja vjerskih i svjetovnih dužnosnika i završetak programa.

Od ostalih aktivnosti koje će biti blagovremeno najavljene izdvajamo i:

 • 11. maj – godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Senada Požegića,
 • 14. maj – obilježavanje Dana MZ Tojšići,
 • 17. maj –  godišnjica Bitke na Bijeljevcu,
 • 18. i 19. maj – turnir u odbojci za pionire,
 • 22. maj – Dan MZ Prnjavor i MZ Kalesija Centar,
 • 26. maj – dječija biciklijada i memorijalni šahovski turnir,
 • 01. i 02. juni – turnir u košarci – 40 godina KK Bosna Kalesija.

Na Dan općine, 23. maja, bit će održan niz aktivnosti. U jutarnjim satima će početi sportska takmičenja za djecu svih osnovnih škola u saradnji sa projektom Sportske igre mladih u BiH, zatim će biti održana svečana akademija te odigrana finalna utakmica Šehidskog kupa.

U večernjim satima u kulturno-zabavnom programu bit će upriličen koncert Lapus Benda.

Pored navedenog, bit će upriličeni i svečani prijemi za institucije i organizacije civilnog društva, udruženja proistekla iz rata i druge zaslužne pojedince i kolektive i održani historijski časovi u kalesijskim školama na temu „Prvi oslobođeni grad u BiH“.

Pozivamo naše sugrađane da i ove godine prisustvuju navedenim sadržajima u okviru obilježavanja Dana općine Kalesija, stoji u obavijesti Općine Kalesija.

Vezane vijesti

TUZLA