5 C
Tuzla
17.04.2024.

U Tuzli obilježen Dan rođenja Martina Luthera Kinga, jednog od najvećih boraca za ljudska prava

Polaganjem cvijeća ispred biste Martina Luthera Kinga obilježen je njegov dan rođenja. King je važio za jednog od najvećih boraca za ljudska prava u historiji čovječanstva, a dobitnik je i Nobelove nagrade za mir. On ostaje trajno prisutan u Tuzli kroz bistu koju je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država poklonila gradu i koja je postavljena u januaru 2003. godine.

Obilježavajući Dan rođenja Martina Luthera Kinga, nacionalnog praznika Sjedinjenih Američkih Država, gradonačelnik Lugavić, izrazio je poštovanje i prema građanima Tuzle, naglasivši njihovu ulogu kao primjer onoga za što se zalagao Martin Luther King – zajedničkog života, jedinstva i međusobnog poštovanja, bez obzira na bilo kakve različitosti.

„Nažalost, mi u Bosni i Hercegovini nismo puno naučili iz ovih njegovih poruka. U toku protekle agresije u našoj državi bili smo svjedoci kršenja svih ljudskih i civilizacijskih prava, kao i svih evropskih, svjetskih i civilizacijskih moralnih normi“, rekao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Gradonačelnik je istakao i doprinos ambasadora Murphyja u našoj državi, podsjećajući na njegovu neumornu borbu za osnovna ljudska prava koja se moraju poštovati i u Bosni i Hercegovini. Na važnost borbe za istinu i ljudska prava podsjećao je i Martin Luther King.

„Jedna od njegovih poruka jeste da se morate iskreno i otvoreno suočiti sa prošlošću kako biste imali priliku da gradite pomirenje u budućnosti. Toga ne vidimo dovoljno u Bosni i Hercegovini. Previše je političkih lidera ili stranaka koje rade na tome da se prošlost ili izbriše u potpunosti ili da se poriče ono što se desilo u prošlosti, međutim to nije ispravan put naprijed“, kazao je Michael J. Murphy, ambasador SAD-a u BiH.

Murphy je istakao i da je prošlost bitan segment svakog društva. Međutim, važno je naučiti oprostiti i sve snage usmjeriti na građenje budućnosti kako bi svima nama bilo bolje.

„Političari u Bosni i Hercegovini imaju obavezu da priznaju, prepoznaju i poštuju prošlost ove zemlje i da svojim građanima obezbijede osnovna ljudska prava“, dodao je Michael J. Murphy, ambasador SAD-a u BiH.

Ambasador Murphy je još jednom naglasio da jednaka prava i mogućnosti zaslužuju svi građani Bosne i Hercegovine, ali i svijeta. Građani Tuzle, zajedno sa građanima iz Sjedinjenih Američkih Država, redovno obilježavaju ovaj dan kao dan posvećen sjećanju na ideje i djela ovog velikana borbe za jednakost i pravdu.

Vezane vijesti

TUZLA