13 C
Tuzla
23.02.2024.

Fajon: Bude li potrebno, uvest ćemo kontrole i nakon ulaska Hrvatske u šengen

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon najavila je u ponedjeljak u Bruxellesu da je njena vlada spremna uvesti kontrole na granici s Hrvatskom i nakon ulaska u šengenski prostor, bude li to potrebno u slučaju velikog migrantskog pritiska.

“Slovenija je spremna uvesti kontrole unutar šengenskog prostora sljedeći dan, sedmicu, mjesec ako i kada to bude potrebno”, rekla je Fajon koja je u Bruxellesu učestvovala na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

“Sada kada Hrvatska ulazi u Schengen, naravno da ne želimo da Slovenija postane nekakav džep s porastom ilegalnih prebjega, migranata, izbjeglica”, naglasila je.

O hrvatskom ulasku u šengenski prostor odlučivat će ministri unutarnjih poslova na sastanku 9. decembra, navodi Hina.

Ministrica Fajon je rekla da će slovenska vlada pripremne materijale za taj sastanak razmatrati u četvrtak.

Istakla je da slovensko ministarstvo unutarnjih poslova predlaže vladi da podrži ulazak Hrvatske u šengenski prostor.

Rekla je, također, da vlada priprema jednostranu izjavu po kojoj Hrvatska ulaskom u šengen priznaje odluku arbitražnog suda o međusobnom razgraničenju, koju Hrvatska ne priznaje jer smatra postupak arbitraže kompromitiranim postupcima slovenske strane.

Slovenija već duže vrijeme prigovara zbog toga što Austrija već duže vrijeme provodi povremene kontrole na granici, što je suprotno pravu EU-a.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA