14 C
Tuzla
28.05.2024.

Iskustva iz porodilišta: Kako do poroda bez straha i trauma?

Akušersko nasilje – još je jedna tema o kojoj se u bh. društvu ne govori javno. Tajno – i anonimno, itekako! Zašto su porodi u BiH vrlo često traumatična iskustva, kakva su prava porodilja, da li odnos akušera na porodu može uzrokovati postporođajnu depresiju, mogu li bh. porodilišta biti prijateljsko okruženja za bebe i majke, sve su to teme koja brinu svaku porodilju.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje je ono nasilje koje žene trpe tokom trudnoće; uključuje bilo koju vrstu fizičkog zlostavljanja, ponižavanja, verbalnog zlostavljanja i/ili kada se medicinske procedure ili druge vrste intervencija sprovode na prinudni način, ili bez pristanka, što žene dovodi u situaciju ranjivosti.

Šta se stvarno dešava kada se vrata porodilišta zatvore, zašto je svaka druga žena spremna dati kovertu, o korupciji u porodilištima, o akušerskom nasilju, o pravu porodilje da ima siguran porod, o iskustvu više od 2.000 porodilja u BiH u 12. epizodi podcasta „Taboo Show“ razgovaramo sa doktoricom Amirom Ćerimagić, aktivisticom udruženja „Babysteps“, majkom četvoro djece koja je nakon tri traumatična poroda u javnim i privatnim medicinskim ustanovama zadnji porod obavila u svom domu.

Novu epizodu podcasta “Taboo Show” možete gledati večeras od 21:30 u programu TV Slon, ili već od 21:00 na našem YouTube kanalu.

Ukoliko ste propustili naše prošlomjesečno izdanje, snimak epizode dostupan je u produžetku teksta.

 

Par riječi o udruženju “Baby steps”

Udruženje „BABY STEPS“ je osnovano u decembru 2017. godine i djeluje na području Bosne i Hercegovine. Osnovni ciljevi Udruženja su briga o pravima roditelja, budućih roditelja i djece, putem podizanja svijesti , informisanja i podrške, zatim zalaganje za poboljšanje statusa cijele porodice, uz saradnju sa svim relevantnim akterima, te konačno poticanje pozitivnih promjena u društvu i poboljšanju statusa roditelja i djece. Jedan od programa Udruženja odnosi se na aktivnosti ka poboljšanju uslova porodilja u smislu humanijeg i ljepšeg porođaja, u skladu sa svjetskim preporukama. Programom se educiraju porodilje o svojim pravima, o mogućnostima, te im se kroz savjete stručnjaka nastoji olakšati i uljepšati samo porođajno iskustvo. Program se bavi fiziološkim porodom tj. svim nemedicinskim aspektima poroda i postpartuma. U fokusu rada imaju podizanje svijesti među porodiljama ali također i saradnju sa medicinskim osobljem u smislu organiziranja kontinuiranih edukacija u pravcu praćenja svjetskih preporuka strukovnih udruženja.   Udruženje je objavilo i publikacije „Borba protiv korupcije u porodilištima“, „Kratki vodić za zdravlje djevojaka – moje tijelo i ja“ i „Omogućavanje pratnje na porodu u porodilištima u BiH.

Podsjećamo, video podcast TABOO SHOW, projekat je RTV Slon u kojem glas dajemo svim ženama. I svim temama o kojima se, po nepisanom pravilu, ne govori dovoljno glasno u javnom prostoru.

Partneri projekta: NLB Banka Sarajevo, Lactalis BiH, Frizerski salon „Dalma D&D“ Tuzla, DSO Level Tuzla i Dresscode.

 

Vezane vijesti

TUZLA