10.5 C
Tuzla
24.02.2024.

Komedija “Djelidba” vas zove u utorak u tuzlansko pozorište

U 2024. godinu Narodno pozorište Tuzla ulazi sa najavljenim bogatim reprtoarom. Naredna predstava koju možete gledati već u utorak, 9. januara je predstava „Djelidba“.

Kada je nastala „Djelidba“?

Ova predstava u režiji Miralema Zubčevića, prema tekstu Skendera Kulenovića, premijeru je imala 10. novembra 2022. u Tuzli u okviru 28. revije Tuzlanskih pozorišnih dana.

„Odmah sam pristao da radimo predstavu „Djelidba“. Skender Kulenović, taj genije, spada u našu klasiku. Predstavu „Djelidba“ kojoj je prisustvao Kulenović, svojevremeno su u Sarajevu napustili Rodoljub Čolaković i Đuro Pucar. Glumci su izveli tu predstavu do kraja, a Kulenović je pao u nemilost, otjerali su ga u Mostar… Riječ je o drami s komičnim elementima. Drago mi je što sam radio s darovitim studentima i ljudima. Niko od njih me nije razočarao, ni kao čovjek, ni kao saradnici“. – izjavio je Miralem Zubčević na press konferenciji povodom postavljanje predstave na scenu Narodnog pozorišta Tuzla.

Miralem Zubčević glumac i reditelj
Foto: Miralem Zubčević glumac i reditelj/ NP Tuzla

Drama „Djelidba“ Skendera Kulenovića je izvorno komedija u dva čina, a prvu verziju je Kulenović napisao 1946. godine. Praizvedba „Djelidbe“ upriličena je na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, u februaru 1948. godine. Treći čin ove drame Kulenović je dopisao tek 1956. godine, a nova „Djelidba“ premijeru doživljava 2. novembra 1957. godine u Narodnom pozorištu Mostar.

Godinu poslije mostarska produkcija „Djelidbe“ učestvuje na „III Sterijinom pozorju“, te tako postaje prva predstava iz Bosne i Hercegovine koja je svoju izvedbu doživjela na ovom prestižnom pozorišnom festivalu. Komedija „Djelidba“, u režiji Ahmeda Muratbegovića postavljana je i na sceni Narodnog pozorišta Tuzla, a premijera se dogodila 17. septembra 1960. godine.

U predstavi igraju: Nenad Tomić, Elvis Jahić, Nermin Omić, Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Dalibor Brkić, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić, Elvira Aljukić, Adnan Omerović, Nedim Malkočević.

Vidimo se u Narodnom pozorištu Tuzla u utorak, 9. januara od 19:30 sati.

 

Ismet Mujezinović i dalje živi kroz svoja djela – 40 godina od smrti

 

Vezane vijesti

TUZLA