23.9 C
Tuzla
20.05.2024.

Korman: Ćustendil bio na godišnjem, a pucao iz službenog oružja

Policijski službenik Elvis Ćustendil koji je osumnjičen za ubistvo Amre Kahrimanović u Tržnom centru Sjenjak u srijedu, pucao je iz službenog oružja. Ubistvo je počinio na očigled brojnih svjedoka ciljano pucajući u svoju žrtvu.

„Ispalio je više hitaca u pravcu u kojem se kretala Kahrimanović Amra i tom prilikom istoj nanio tjelesne ozljede od kojih je preminula na licu mjesta ispred ulaza u ugostiteljski objekat Pica Cut. Zatim se udaljio u nepoznatom pravcu kroz naselje djenjak, da bi negdje u roku od pola sata bio lišen slobode od strane pripadnika jednice za specijalnu podršku ispred zgrade gdje živi“, rekao je medijima Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK.

Kako navode iz Uprave policije MUP-a TK, Ćustendil, iako je bio na godišnjem odmoru, oružje nije razdužio, što je inače obaveza svih pripadnika policije.

“ Policijski službenici imaju obavezu da odlažu svoje oružje ukoliko su na bolovanju ili na godišnjem. To je njihova obaveza. U ovom slučaju Ćustendil Elvis je treći dan bio na godišnjem i nije postupio u skladu sa pravilnikom”, ističe Kroman.

Pravilnik nalaže i provjeru da li je službenik koji odlazi na godišnji odmor ili bolovanje razdužio svoje oružje. No, u ovom slučaju do toga nije došlo. Sada je pitanje hoće li zbog toga još neko snositi posljedice?

“ Provjerava se da li su policijski službenici vratili oružje. Njegova je obaveza da ostavi. Njegov neposredni rukovodilac je trebao utvrditi da on nije ostavio oružje. Ukoliko se utvrdi da su propustili da urade određenu službenu radnju snosit će i određenu sankciju”, dodaje direktor Uprave policije MUP-a TK.

Članica Komisije za jednakopravnost spolova Tuzla Rusejla Halilović o ubistvu žene

Ćustendil već 30 godina radi kao policajac za rad u zajednici, a nezvanične informacije govore o tome da je bio čest gost lokala u Tržnom centru, gdje je konzumirao alkohol, te da je bio poznat po problematičnom ponašanju. Ipak za 30 godina koliko radi u MUP – u, zvaničnih pritužbi ili prijava protiv Ćustendila nije bilo.

Ono što znaju jeste da je 2020. godine disciplinovan zbog izazivanja saobraćajne nesreće pod dejstvom alkohola. Uz samu istragu o ubistvu, unutrašnja kontrola poduzima svoje mjere i radnje, a izvještaj će dostaviti Tužilaštvu Tulanskog kantona.

Arnautović: Osumnjičeni policajac najvjerovatnije pucao iz službenog pištolja

Možda će vas zanimati i ovo:

Ubistva vatrenim oružjem sve veći problem: Šta kaže Nacrt Zakona o oružju TK?

Vezane vijesti

TUZLA