23 C
Tuzla
24.07.2024.

Krizni štab odlučio: Utakmicu na Grbavici moći će pratiti 2000 navijača

Na press konferenciji Kriznog štaba FBIH još jednom je naglašeno da ulazimo u sezonu kada je vrlo važno pridržavati se mjera fizičke distance, dezinfeksije ruku i nošenja maski.

„Naša iskustvo govori, a i iskustva iz drugih zemalja, da zemlje koje bilježe značajan porast broja oboljelih kao što su Francuska i Španija, bilježe među mlađom populacijom, ali uvijek postoji bojazan da se virus dalje širi preko dobnih skupina, na starije i ranjivije kategorije“, tvrdi Musa.

Novina koja je usvojena na posljednjem sastanku Kriznog štaba FBiH je da je pozorištima i kinima povećan broj osoba koje mogu da borave u tim objektima sa 50 na 70. „Cjenili smo situaciju da se u sali sjedi s maskama, da među gledateljima nema razgovora tokom predstave“, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH.

Razgovarano je i o izbornom procesu, odnosno o kampanjama političkih stranaka koje počinju u narednom periodu. „Nema nikakvih posebnih mjera pozvane su sve političke stranke da ne održavaju velike skupove, tj. da kroz medije i druge kanale, vode svoje kampanje, a ne uživo i okupljanjem. Ukoliko se odluče na okupljanje, vrijede sva pravila kao i do sada, a to su javno okupljanje sa ne više od 50 osoba u  zatvorenom i 100 na otvorenom prostoru“, tvrdi Čerkez.

Krizni štab FBiH dao je mišljenje i na zahtjev Nogometnog saveza BiH da odobri prisutsvo publike na utakmici baraža za Evropsko prvenstvo koju će naša reprezentacija igrati protiv Sjeverne Irske na Grbavici.

„Mi smo  dali saglasnost da se odigra sa gledateljima jedna eksperimentala utakmica. Već smo obišli stadion i odlučili da će utakmici moći prirustvovati 1800 do 2000 gledalaca na stadionu, značajno manje nego je i sama UEFA predložila. Higijensko epidemiološke mjere će prepisati Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

„To će nam biti dobar eksperiment na osnovu kojeg ćemo pratiti kako će se dalje epidemiološka situacija vezana za tu utakmicu odvijati, a tek nakon 15 dana ukoliko sve dobro prođe, razgovarat ćemo i o otvaranju stadiona u kapacitetima od 10 do 20 posto, ne više za Premijer ligu i ostale međunarodne utakmice i to se neće odnositi samo na fudbal već i na ostale sportove koji se odvijaju na otvorenom“, pojasnio je Goran Čerkez.

Kazao je i da su pripreme već počele za utakmicu, a svi koji je budu pratiti sa stadiona morat će na ulazu ostaviti lične podatke, kako bi se mogla pratiti epidemiološka slika u sedmicama nakon utakmice.

Vezane vijesti

TUZLA