29 C
Tuzla
18.06.2024.

Međunarodni sud pravde u Hagu naredio Izraelu da zaustavi vojnu ofanzivu u Rafahu

Međunarodni sud pravde (ICJ) donio je danas odluku kojom se nalaže Izraelu da zaustavi svoju vojnu ofanzivu u Rafahu, na jugu Gaze. Najviši sud Ujedinjenih naroda također je naredio da granični prijelaz Rafah s Egiptom mora biti otvoren za ulazak humanitarne pomoći “u velikom obimu”.

ICJ može donositi pravno obavezujuće presude u sporovima između zemalja, ali ima malo mogućnosti za provođenje svojih naredbi, javlja BBC.

Južnoafrička Republika je zatražila od ICJ-a da izda ovu naredbu kao hitnu mjeru, tvrdeći da akcije Izraela u Rafahu predstavljaju “genocidnu” operaciju i prijetnju opstanku palestinskog naroda.

Ovaj zahtjev je dio šireg slučaja koji je Južna Afrika pokrenula pred sudom u vezi s Izraelovim djelovanjem u Gazi.

Sudac Salam objasnio je odluku činjenicom da trenutna situacija u Gazi podrazumijeva značajne rizike od nepopravljive štete za ljudska prava.

Rekao je da se situacija promijenila otkako je sud izdao svoje prethodne naloge i da su se stekli uslovi za nove hitne mjere u ovom slučaju.

Sud je naredio Izraelu da se u roku od mjesec dana očituje pred njim te da otvori granični prelaz Rafah s Egiptom za dotok veće količine humanitarne pomoći.

Podsjetimo, iako su presude ICJ-a pravno obavezujuće, u praksi ih sud ne može provesti.

Povodom odluke suda oglasio se glasnogovornik izraelske vlade David Mencer rekavši da “nema sile na svijetu koja bi nas natjerala da počinimo javno samoubistvo, da prestanemo ratovati protiv Hamasa.”

Međunarodni sud pravde donio je nekoliko naredbi za Izrael, uključujući da: zaustavi vojnu operaciju u Rafahu, otvori granični prijelaz Rafah s Egiptom za ulazak humanitarne pomoći u velikom obimu, osigura pristup Gazi istražiteljima i misijama za utvrđivanje činjenica, i da izvijesti sud u roku od mjesec dana o napretku u primjeni ovih mjera.

Vezane vijesti

TUZLA