31 C
Tuzla
18.07.2024.

Njemačka ambasada pruža podršku zdravstvenim ustanovama i školama u borbi protiv pandemije koronavirusa

Njemačka ambasada stavlja na raspolaganje dodatnih 100.000 eura za savladavanje krize izazvane pandemijom koronavirusa. Zdravstvene ustanove širom zemlje će biti snabdjevene higijenskim sredstvima i medicinskim aparatima, a škole u Tuzlanskom kantonu higijenskim potrepštinama za učenike.

Pomoć će biti realizovana preko dvije lokalno umrežene nevladine organizacije.

Danas su Almin Adžović ispred Help e.V. i Margret Uebber, njemačka ambasadorica u Bosni i Hercegovini, potpisali ugovor kojim će biti omogućeno opremanje zdravstvenih ustanova u Sanskom Mostu, Livnu, Novoj Bili, Kotor Varoši i Brčko distriktu. Ustanove će, shodno svojim potrebama, dobiti zaštitnu opremu, poput rukavica, maski i vizira, kao i medicinsku opremu, uključujući rendgenske uređaje i aspiratore.

Pored toga će škole u Tuzlanskom kantonu dobiti zaštitne maske, beskontaktne toplomjere, sredstva za dezinfekciju i sapune. Ovaj ugovor su potpisale Jasna Jašarević ispred Fondacije tuzlanske zajednice i njemačka ambasadorica.

Ovom prilikom ambasadorica Uebber je istakla usku saradnju između Bosne i Hercegovine i Njemačke. Ova saradnja je upravo u vrijeme posebnih privrednih i socijalnih problema važna. „Veoma mi je bitno u ovim teškim vremenima u cijeloj Bosni i Hercegovini učinkovito i bez birokratije pružiti podršku. Zahvaljujem se srdačno uključenim nevladinim organizacijama za nesebični, volonterski angažman.“

Vezane vijesti

TUZLA