30.5 C
Tuzla
22.07.2024.

Izložba “Berati o postavljenju imama i mujezina na području Zvorničkog sandžaka”

Medžlis Islamske zajednice Tuzla u saradnji sa Institutom za društvena i religijska istraživanja iz Tuzle, organizovat će izložbu pod nazivom “Berati o postavljenju imama i mujezina na području Zvorničkog sandžaka”.

Svečano otvorenje izložbe će biti održano u Međunarodnom ateljeu “Ismet Mujezinović” u Tuzli u utorak, 28. maja 2024. godine sa početkom u 19:00 sati.

Organizatori ovu izložbu priređuju u okviru Manifestacije “Dani džemata i džamija”. Izložba obuhvata devetnaest panoa na kojima će biti predstavljeno petnaest berata o postavljenju imama i mujezina u najstarijim džamijama na području Zvorničkog sandžaka.

“Mnoge od tih džamija su spomenici kulture, dok nekoliko njih danas ne postoji jer su porušene u proteklim turbulentnim vremenima. Svi berati su pronađeni u Državnom arhivu Republike Turske u Istanbulu. Prevedeni su na bosanski jezik i prvi put se predstavljaju bosansko-hercegovačkoj javnosti. Autori ove izložbe su doc. dr. Šefko Sulejmanović i mr. sc. Kemal Nurkić”, navodi se u saopštenju Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Vezane vijesti

TUZLA