29 C
Tuzla
18.06.2024.

Od ubistva Nizame Hećimović u TK ubijene još četiri žene!

Svi znamo za ubistvo Nizame Hećimović iz Gradačca koje se dogodilo u avgustu 2023. godine. No znate li da su od tada do danas ubijene još četiri žene?

U periodu od sedam godina 2015. – 2022. u Bosni i Hercegovini ubijeno je najmanje 75 žena. Taj broj je možda i veći jer, žene često budu žrtva dugogodišnjeg fizičkog nasilja, a njihova smrt se tretira kao prirodna.

Svaka druga ubijena žena žrtva je supruga ili partnera i ubijena je u njihovoj zajedničkoj kući/stanu, što ukazuje da su žene u najvećem riziku od teškog nasilja i ubistva u svom najbližem porodičnom okruženju ili intimnim vezama.

Ubistva žena eksalirala u 2023. godini

Jedno od najstrašnijih djela femicida dodgodilo se u avgustu 2023. godine u Gradačcu. Ubijena je Nizama Hećimović, brutalno i bez milosti. Ubijena na očigled nekoliko hiljada ljudi koji su snimak ubistva gledali uživo na Instagramu.

Preporučujemo da pročitate i ovaj članak:

Gračanac: Ubijene tri osobe, tri ranjene, ubica počinio suicid

Ubica Nermin Sulejmanović, nakon što je krvnički pretukao Nizamu ubistvo uživo učinio je  pred njihovom jednogodišnjom kćerkom. Fizički možda jak, ali dovoljno slab da ne preuzme odgovornost za svoja djela, izvršio je samoubistvo. No, prije nego je i sebi oduzeo život, Sulejmanović je ubio još dvije osobe – oca i sina, te radnio tri osobe.

Nakon ovih ubistava i femicida građani i nevladine organizacije odlučili su pojačati svoj glas, stoga su počeli održavati proteste građana širom Bosne i Hercegovine.

 Nizame prije Nizame…

Nezapamćenom slučaju femicida u Gradačcu prethodila su ubistva drugih žena koja su nažalost okarakterisana kao porodične tragedije u sjenci “četiri zida”.

Ubijene su: Kada Subašić, Janja Josipović, Miralema Mehmedović, Nezira Jašarević.

Podaci Odbora za praćenje provedbe i izvještavanje po Istanbulskoj konvenciji i femicidu u BiH govore da je tokom 2021. i 2022. godine ubijeno 19 žena. Statistički podaci govore da svaka druga žena starija od 15 godina barem jednom bude žrtva nekog oblika nasilja.

Gradačac je ponovo centar femicida.

Devet mjeseci poslije ubistva Nizame Hećimović, novi slučaj femicida potresao je Gradačac. U porodičnoj kući u naselju Vida 2 pronađeno je beživotno tijelo Halide Mujedinović sa povredama u predjelu glave. U sobi u kojoj je pronađena mrtva, pronađena je i sjekira kojom je najverovatnije počinilac izvršio ubistvo. Za njeno ubistvo za sada je osumnjičen suprug koji je nakon toga izvršio samoubistvo.

ŠTA KAŽE STATISTIKA

Prema nezvaničnim i nepotpunim statistikama u BiH od 2017. godine skoro 70 žena ubili su  njihovi trenutni ili bivši partneri.

U zadnjoj godini od 7 žena koje su ubijene, 2 su ubijene pred svojom djecom, 5 ih je ubijeno u svom domu, 1 na radnom mjestu i 1 u kući u kojoj se sakrivala od svog ubice.

Od 2017. godine skoro 70 muškaraca je ubilo skoro 70 žena. 70 muškaraca, počinitelja koji su nečiji očevi, sinovi, braća, kolege.

Femicid i poslije osuda femicida

Nakon što je svoj glas protiv ubistva žena i insistirajući da se nazovu pravim imenom – femicid dala skoro svaka nevladina organizacija u BiH i šire, postojala je nada da će se uspjeti smanjiti nasilje ili barem spriječiti genocid. Međutim, samo dvadeset dana od ubistva Nizame u Gradačcu, femicid se dogodio i u Živinicama.

Muškarac je pucao u partnericu, a potom je i sebi oduzeo život. Kako su tada naveli iz Uprave policije MUP-a TK u porodičnoj kući u kojoj se dogodila tragedija zatečeno je i maloljetno dijete koje je u srodstvu sa ubijenom ženom.

Iako često možemo pročitati natpis „Nijedna više“ od početka ove godine u Tuzlanskom kantonu dogodila su se još tri femicida.

Početkom godine, policijski službenik Elvis Ćustendil koji je bio na godišnjem odmoru iz službenog pištolja ubio je Amru Kahrimanović ispalivši 16 metaka u nju.

U ovom slučaju propusta je mnogo počevši od toga kako je moguće da policajac na godišnji odmor nosi službeno oružje do toga da pojedini policijski službenici ljekarske preglede nisu radili trideset godina, a među takvima je i Ćustendil.

Nakon samo dvije sedmice,  policijski službenici u naselju Lipnica kod Tuzle u porodičnoj kući pronašli su beživotno tijelo Selme Baluković a pored nje i povrijeđenog muškarca koji je odmah prevezen u UKC Tuzla i podvrgnut operativnom zahvatu.

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona potvrdili su da je riječ o ubistvu i da je sudeći prema prikupljenim dokazima, počinilac njen suprug. Na tijelu žene pronađene su povrede na vratu i ubodna rana u predjelu grudnog koša.

Javnost je ponovo šokirana i zbunjena. Ovakvi slučajevi uvijek izazivaju iste reakcije i ista pitanja – Dokle više, Ko će odgovarati, koja po redu, šta radi vlast?

Preporučujemo da pročitate i ovaj članak:

Još jedna ubijena žena u Tuzli, za sada jedini osumnjičeni suprug

BIH JOŠ UVIJEK BEZ JASNO DEFINISANOG ZAKONA

Crni niz femicida u Tuzlanskom kantonu ali i u Bosni i Hercegovini nastavlja se, jer zakonski okvir u našoj zemlji ne prepoznaje femicid, niti ga pravno definiše.

Naime, ubistvo žene se kvalifikuje kao nasilje u porodici, umjesto teško ubistvo. Zbog toga, počinilac odnosno ubica često dobiju kazne zatvora do 10 godina.

Ukoliko bi se ubistvo žene kvalifikovalo kao teško ubistvo (femicide) prema Krivičnom zakonu BiH članu 42b, ubicama bi se mogla propisati kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 21 do 45 godina.

Iako je Bosna i Hercegovina potpisnica Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici odredbe ove konvencije još uvijek nisu prenesene u domaću legislative kada je u pitanju femicid.

Razloga za sprovedbu kazni moglo bi se navesti nekoliko ali jedan od glavnih problema jeste i to što počinioci nakon što izvrše ubistvo, nedugo poslije toga izvrše i samoubistvo. Baš kao što je to u slučaju Nizame, Selme, Halide i ko zna koliko još takvih slučajeva…

 

Možda će vas zanimati i ovo:

Vezane vijesti

TUZLA