23.9 C
Tuzla
20.05.2024.

Zločin iz mržnje: Jesu li strah i sram vrijedni ljudskog (ženskog) života?

Početkom augusta, mučki i svirepo, ubijena je Nizama Hećimović. Ubio je njen partner, nakon što ju je mjesecima psihički i fizički zlostavljao. U istom mjesecu samo par dana kasnije u Živinicama ubijena još jedna žena. U 2021. i 2022. godini u Bosni i Hercegovini ubijeno je 19 žena. U posljednjih sedam godina (bez 2023. godine) u Bosni i Hercegovini ubijeno je najmanje 75 žena ili u posljednjih sedam godina u BiH svakih 40 dana ubijena je jedna žena! Taj broj je možda i veći jer, žene često budu žrtva dugogodišnjeg fizičkog nasilja, a njihova smrt se tretira kao prirodna.

Crni niz nastavljen

U trenutku kada smo pripremali i snimali novu epizodu podcasta Taboo Show, crni niz je u periodu od 40 dana od posljednjeg femicida – nastavljen! U Zavidovićima je izvršen femicid. Ubijena je još jedna žena! I tu nije kraj, jer su u opasnosti da budu ubijene samo zato što su žene, nažalost, brojne druge! Jer ponovo imamo ekstremne slučajeve nasilja u porodici – Karla Buntić žrtva je nasilnog supruga kojeg je Sud nakon prijave i dokaza o zlostavljanju, pustio na slobodu! Klara je dokazala nasilje užasnim snimcima, hoće li ovi dokazi biti dovoljni da institucije konačno počnu raditi svoj posao?

Podsjećamo, svaka druga ubijena žena žrtva je supruga ili partnera i ubijena je u njihovoj zajedničkoj kući/stanu, što ukazuje da su žene u najvećem riziku od teškog nasilja i ubistva u svom najbližem porodičnom okruženju ili intimnim vezama. Ubistvo žene najčešće se ne događa slučajno i neočekivano, već predstavlja završni čin dugoročnog nasilja kojem je žena bila izložena, a od kojeg nije bila adekvatno zaštićena. Nevladine organizacije zalažu se da se takva ubistva okarakterišu kao femicid, da se uvedu u zakon i da počinioci budu adekvatno kažnjen.

Jesmo li sve Nizame?

Je li nasilje u prodici ili nasilje nad ženama privatni ili javni problem? Gdje je crvena linija? Šta možemo učiniti kako ni jedna žena više ne bi bila ubijena?  Sve su to pitanja na koje odgovore tražimo u šestoj epizodi podcasta „Taboo Show“.

Novu epizodu podcasta gledajte večeras od 21:00 sat u programu TV Slon i na našem YouTube kanalu, uz napomenu da je tv izdanje zbog rasporeda programa nešto kraće, pa sve vas koji o ovoj temi želite znati više pozivamo da prate naš YouTube kanal. 

Za one koji su propustili prethodnu epizodu, snimak možete pogledati u produžetku. Sa Jasminom Numanović Stjepanović razgovrali smo o dilemi svih mladenki.

“Taboo Show” novi je projekat RTV Slon u kojem glas dajemo svim ženama i otvaramo sve tabu teme u bh. društvu. Partneri projekta su NLB Banka Sarajevo, Lactalis BiH, Oriflame – prirodna kozmetika, Frizerski salon „Dalma D&D“ Tuzla, DSO Level Tuzla i Oxint Tuzla.

Vezane vijesti

TUZLA